2016 m. vasario 26 d., penktadienis

Tortas 'Juodasis miškas' nr. 3 / Black Forest Cake no. 3


Saldus, šlapias tortas 'Juodasis miškas' su šokoladiniu biskvitu, grietinėlės kremu ir vyšniomis.


Apie šį įrašą galvojau labai ilgai. Peržengus 300 receptų laiptelį norėjau sustoti, atsigręžti atgal ir įvertinti tai, kas pavyko, ką išmokau, kur nukeliavau. Tačiau kai rašai praktiškai kasdien, tiek laiko, tiek įkvėpimo ilgam įrašui pritrūksta. Net nepastebėjau, kada receptų skaičius priartėjo prie 350. 350!!! Jei pasiryžtumėte išbandyti visus čia esančius receptus, greičiausiai užtruktumėte visus metus. Skamba įspūdingai.

Tokia proga norisi atsukti laiką atgal, peržiūrėti visus receptus ir jų nuotraukas, palyginti kaip buvo tada - pačioje pradžioje ir kaip yra dabar. Žvelgiu į pačius seniausius savo kūrinius, pačius pirmuosius žingsnius ir galvoju, kad dabar iškepčiau visus kepinius daug geriau, kai kuriuos jų patobulinčiau,  tiksliau aprašyčiau ir kokybiškiau nufotografuočiau.
Galėčiau... Tačiau tuomet suprantu, kad visi tie kepiniai, visi tie receptai yra mano istorija. Galbūt netobula, galbūt pilna nesėkmių ir klaidų, bet ji tikra. Ji reali, ji neužslėpta, nuoširdi ir paprasta. Ji tokia, kokia yra iš tikrųjų.


Su kiekviena diena vis tvirčiau ir ramiau jaučiuosi virtuvėje. Daug daugiau pasitikėjimo, žinių, praktikos, vis labiau intuityviai jaučiu, kada reikia sustoti maišyti tešlą, kada kepinys iškepęs, kur padariau klaidą, kaip ją taisyti. Su kiekvienu receptu, didėja ir išrankumas. Vis sunkiau surasti gerų receptų, vis dažniau nusiviliu skoniais, noriau ir drąsiau receptus tobulinu ir gerinu pagal savo supratimą ir pajautimą. Didėja kūrybingumas, o tas labai džiugina. 

Nesakau, kad viskas puikiai visada pavyksta. Gink Dieve ne, štai, kad ir dabar kepu duonelę, jau ketvirtą kartą tą pačią (!) ir viliuosi, kad pagaliau išeis tokia, kokios noriu. Ką tik ištraukiau duoną iš orkaitės ir jau spėjau paragauti, nuostabi! Va, kur tokios pastangos nuveda...
Būna padarau klaidų, kažkas nepavyksta, tačiau stengiuosi to recepto nenumesti, pataisyti, bandyti dar ir dar. Didėja atkaklumas ir motyvacija. 

Didėja Jūsų dėmesys ir teigiami atsiliepimai. Jų kasdien vis daugiau ir daugiau. Jaučiu didelį palaikymą ir paskatinimus. Jūs visi, esate didžiausias mano įkvėpimas. Ačiū labai! 

Didėja atsakomybės jausmas prieš Jus, savo skaitytojus. Jei pradžioje norėjau rašyti apie visus receptus - gerus ir blogus, dabar stengiuosi dalintis tik patikrintais (dažniausiai ne vieną kartą), pamėgtus ir tuos, kuriuos gaminu ar gaminčiau dar. Aišku, pasitaiko ir geresnių ir prastenių receptų, todėl ir rašau jų vertinimus, kad atskirtumėte, kurie labiau vertesni Jūsų dėmesio, kurie mažiau. 

Aš, kaip blogerė, praėjau ne vieną rašymo etapą. Pradžioje nelabai žinojau, kaip viskas turi atrodyti, kaip viskas veikia, kas tokia esu, apie ką noriu rašyti. Dabar tai suprantu geriau... Žinau savo stipresnes, silpnesnes puses, žinau, kas man patinka, kas ne. Žinau, kam rašau, koks mano skaitytojas, kokiu tikslu tai darau. 
Buvo visko... Noro įsiteikti, noro užkariauti, kuo didesnę auditoriją, buvo akimirkų, kai norėjosi pasirodyti geresnei nei esu. 
Tačiau laikui bėgant supratau, kad geriausia reklama - lūpų iš lūpų; brangiausi ir labiausiai motyvuojantys mano skaitytojai - pastovūs, vėl ir vėl čia grįžtantys ir išbandantys naujus receptus, besidalintys savo patirtimi ir atsiliepimais (aišku, naujų skaitytojų taip pat visuomet laukiu ir nuoširdžiai kiekvienu džiaugiuosi). Nebenoriu nieko vaizduoti, nebenoriu prieš nieką pasirodyti, nebenoriu pataikauti ir gaminti, tai kas galbūt patiktų kitiems. Noriu ir dalinuosi tuo, kas man pačiai įdomu, kas man prie širdies, kas man ir mano šeimai skanu. Labai tikiuosi to atėjusio suvokimo ir savęs, kaip blogerės, atradimo nepamesti. 

O visų svarbiausia - suvokiau, kad tokiu nekaltu būdu - šio blogo rašymu - galiu įtakoti kitų žmonių gyvenimus. Galiu įkvėpti, paskatinti užsirišti prijuostę ir pagaliau išdrįsti iškepti pirmąjį tortą savo gyvenime; galiu suteikti motyvacijos, nebedelsti ir šiandien pat sudaryti savo šeimos meniu; galiu pasiūlyti sveikesnio maisto idėjų; galiu prisidėti prie požiūrio į maistą ir jo gaminimą keitimo. Ir visai nesvarbu, kiek žmonių pasieks mano žinutė, gal dešimtis, o gal tik kelis, bet tai bus laimėjimas ir prasmė. 



Patarimai, pastebėjimai. Tortas saldus, man norėtųsi ne tokio saldaus. Kitąkart dėčiau mažiau cukraus į vyšnias.
Vyšnias su krakmolu pakaitinkite, kol sutirštės. Po užvirimo ir kaitinimo 2-3 minutes, kol sutirštės, nekaitinkite dar labai ilgai, nes gali vėl suskystėti. Aš per trumpai šiek tiek pakaitinau, nesutirštėjo iki galo. Buvo skystoka. Nekartokit mano klaidų. 
Sulaistymui naudojau tik nuo vyšnių atlikusias sultis, alkoholio nedėjau. Jei norite, galite naudoti. Laistykite saikingai, nes vyšnios ir taip priduos drėgmės.



Tortą surinkinėjau ne formoje, o iš karto ant serviravimo lėkštės ir pasigailėjau, nes užtrukau žymiai ilgiau nei tą patį būčiau dariusi formoje. Tepiau, tepiau, lyginau, lyginau tortą, kad kreivas nebūtų ir atrodė, kad galo nebus. Geriau sutepti formoje, palaikyti trumpam, išimti, aptepti visą tortą ir puošti.
Naudojau pusę šaldytų vyšnių, pusę iš kompoto. Vyšnias sudėjau į sietelį, kad nuvarvėtų sultys, o sultys vėliau panaudojau toliau gaminimui ir laistymui.



Sudėtingumas. Reikia pasistengti.

Mano recepto ir skonio vertinimas. 4/5. Labai skanu, galbūt kartosiu.

Ką nors gaminote pagal čia rastą receptą? Pasidalinkite savo kūrinių nuotraukomis Baking Secrets Facebook profilyje. Pasidžiaukime kartu!




Tortas 'Juodasis miškas' nr. 3
Receptas adaptuotas iš Let the Baking Begin

Ingredientai
20 cm skersmens apvaliai torto formai
1 puodelis - 250 ml

Torto biskvitams
200 g miltų
1/2 puodelio (125 ml) kakavos
1 šaukštelis kepimo miltelių
1/2 šaukštelio sodos
Žiupsnelis druskos
250 g cukraus
2 kiaušiniai
1/3 puodelio (80 ml) bekvapio aliejaus
2/3 puodelio (165 ml) pasukų ar kefyro
1 šaukštelis vanilės ekstrakto

Vyšnių įdarui
500 g šaldytų arba iš kompoto vyšnių
1 puodelis cukraus
1/4 puodelio (60 ml) krakmolo
1/2 puodelio (125 ml) vyšnių sirupo, sulčių

Kremui
750 ml grietinėlės
1/3 puodelio (80 ml) cukraus pudros
1 šaukštelis vanilės ekstrakto

Sulaistymui
1/4 puodelio (60 ml) vyšnių sulčių
2 šaukštai romo (nebūtinai)

Gaminimo eiga
  1. Į dubenį persijokite miltus, kakavą, kepimo miltelius ir sodą. Suberkite druską ir cukrų, gerai išmaišykite.
  2. Kitame dubenyje išplakite kiaušinius, vanilę, pilkite aliejų, kefyrą , viską sumaišykite.
  3. Kiaušinių plakinį pamažu supilkite į miltus ir maišykite, kol viskas susimaišys.
  4. Orkaitę įkaitinkite iki 180 laipsnių, riebalais patepkite ir kepimo popieriumi išklokite dvi 20 cm kepimo formas. 
  5. Tešlą lygiai padalinkite tarp kepimo formų. 
  6. Kepkite apie 20-25 minutes arba kol medinis pagaliukas įsmeigtas į biskvito centrą liks sausas ir švarus.
  7. Biskvitus 5 minutes palikite formose, tuomet išimkite, atsargiai nulupkite kepimo popierių ir perkelkite ant grotelių visiškai atvėsti. Kai atvės, kiekvieną biskvitą perpjaukite pusiau.
  8. Vyšnias sudėkite į sietelį, pakabinkite ant dubens, kad nuvarvėtu skystis. Tada vyšnias sudėkite į puodą, užpilkite cukrų. Į puodelį įpilkite 1/2 puodelio vyšnių sulčių ir sumaišykite jį su krakmolu. Taip ištirpintą krakmolą supilkite į vyšnias, užvirkite ir pavirkite 2-3 minutes, kol sutirštės. Palikite atvėsti kambario temperatūroje.
  9. Kremui grietinėlę plakite su cukraus pudra ir vanile iki standumo. 1 1/2 puodelio kremo atsidėkite torto puošimui.
  10. Surinkite tortą. Ant serviravimo lėkštės dėkite biskvitą, sulaistykite sirupu, tepkite kremo, dėkite vyšnių įdaro. Dėkite kitą biskvitą, sulaistykite sirupu, tepkite kremo ir  dėkite vyšnių įdaro. Taip formuokite, kol sutepsite visus biskvitus. Tortą aptepkite kremu, o 1/4 dalį vyšnių pasilikite paskutiniam, viršutiniam sluoksniui.
  11. Torto šonus apibarstykite biskvito trupiniais. Likusį kremą sudėkite į vienkartinį konditerinį maišelį su gėlytės antgaliu ir išspauskite papuošimus ant torto viršaus (nepalikite tarpų tarp gėlyčių). Į vidurį supilkite likusias vyšnias.
  12. Tortą statykite į šaldytuvą bent 5-8 valandoms arba nakčiai. 

Black Forest Cake with chocolate sponges, double cream filling and cherries.

Black Forest Cake no. 3
Recipe adapted from Let the Baking Begin


Ingredients
For 20 cm round spring form cake tin
1 cup - 250 ml


For the cakes
200 g plain flour
1/2 cup (125 ml) cocoa powder
1 tsp baking powder
1/2 tsp baking soda
Pinch of salt
250 g sugar
2 medium eggs
1/3 cup (80 ml) vegetable oil
2/3 cup (165 ml) buttermilk
1 vanilla extract



For the cherry filling
500 g frozen or canned cherries
1 cup sugar
1/4 cup (60 ml) corn starch
1/2 cup (125 ml) cheery juice


For the cream
750 ml double cream
1/3 cup (80 ml) icing sugar
1 tsp vanilla extract


For soaking syrup
1/4 cup (60 ml) cherry juice
2 tbsp rum (optional)



Instructions

  1. In a bowl sift the flour, cocoa, baking powder and soda. Add salt, sugar, mix everything.
  2. In another bowl whisk eggs, vanilla, oil and buttermilk.
  3. Pour wet ingredients to the flour mixture and mix in. Do not overmix!
  4. Preheat the oven to 180 degrees, grease and line two cake tins with baking paper.
  5. Divide the batter evenly between two baking tins.
  6. Bake the cakes for 20-25 minutes or until the toothpick inserted in the center of the cake comes out clean.
  7. Once the cakes are done, leave them for 5 minutes in the tins, then take out, peel the paper off and cool completely on the wire rack. Once cooled, cut each cake into two parts.
  8. Meanwhile, add the cherries and sugar in a saucepan. Take some cherry syrup and mix it with corn starch in a cup. Pour this mixture to the cherries, boil it and cook for 2-3 minutes until thickens. Remove from the heat and leave to cool at room temperature.
  9. For the cream, whisk the double cream with the icing sugar and vanilla. Take 1 1/2 cup of the cream and leave for decorating the cake.
  10. Assemble the cake. In a spring form tin place one cake, soak with some cherry juice and rum syrup, spread some cream, then cheery mixture. Cover with another cake, drizzle syrup, again cream filling and cherries. Do this until all the cake is assembled, leave the cake in the tin for a while, then take it out. Cover the cake with the cream, decorate the sides with cake crumbs, decorate with the remaining cream and pour remaining cherries in the middle of the cake.
  11. Chill the cake in the fridge for 5-8 hours or overnight.


2 komentarai :

Inga rašė...

Sveiki,ar galite parasyti kiek gramais reikia kakavos,cukraus pudros ir krakmolo ? Nes ml matuoti birius produktus siek tiek sudetinga.Aciu :)

Baking Secrets rašė...

Sveiki. Matuoti visiškai paprasta, jei turite specialius matavimo puodelius ;) Dabar pasverti negaliu, bet pagoolinau, sverti turėtų tiek: kakava - 50 g, cukraus pudra - 55 g, krakmolas - 30 g.

Printfriendly