2015 m. spalio 7 d., trečiadienis

Angliški sausainiai su šokoladu / Chocolate Heavies


Trapūs, sluoksniuoti, angliški sausainiai iš Sasekso su moderniu prieskoniu - šokolado gabaliukais.


Praeitą savaitę iššniukštinėjau savo miestelio biblioteką (pagaliau!). Labai mažytė, knygų pasirinkimas, deja, pasirodė ribotas. Ko norėti, skaityk, kaimo biblioteka. Teks taikytis. Tačiau puikiai pritaikyta vaikams, net patiems mažiausiems. Erdvė vaikams skaityti, pažaisti, susiburti. Džiaugiausi, jog galiu viena akimi peržvelgti kulinarines knygas, o kita susekti tarp žaislų ir knygų 'pasiklydusią' dukrą. Ir lentynų išplanavimas neblogas: kulinarinės knygos tiesiai priešais atvirą erdvę vaikams. Viskas kaip ant delno. Apgalvota.

Radau keletą kepinių knygų temomis, kurios jau kurį laiką nedavė man ramybės: Angliški kepiniai ir duonos kepimas. Jei konkrečiau Paul Hollywood 'British Baking' ir James Morton 'Brilliant Bread'. Apie duoną, jos kepimą ir J. Morton knygą bus dar progos pakalbėti. O vat šiandien pristatau pirmą kepinuką iš Angliškų kepinių knygos.



Tie, kas gyvena Anglijoje, negali nežinoti, kas yra Paul Hollywood. Susidaro įspūdis, kad tai anglų nacionalinė vertybė ir daug ryškesnė bei labiau mylima nei kokia D. Teišerskytė Lietuvoje. Paul Hollywood dažnai pristatinėjamas kaip mylimiausias anglų tautos kepėjas. Ir visai nesistebiu, šou kuriame jis teisėjauja British Great Bake Off čia žvėriškai populiarus, o kiek dar jo knygų prispausdinta. Žodžiu, žvaigždė. Tačiau visai ne todėl jis man patinka. Jo receptai lengvai sekami, aiškūs, o svarbiausia, nenuvilia ir rezultatas skanus!

Pirmieji mano blog'o receptai ir pirmieji mano iššūkiai, būtent iš Paul Hollywood knygos (tiesa, kitos). Buvau pasiryžusi išmėginti visus jo receptus ir taip išmokti kepti. Tačiau vėliau supratau, kad noriu didesnės erdvės ir vien Paul'o neužteks. O dabar atėjo noras labiau susipažinti su vietine kultūra ir konditerinėmis tradicijomis. Suradusi šią knygą labai apsidžiaugiau. Būtent tai, ko man reikėjo.

Knygoje tradiciniai angliški (ir ne tik angliški, bet ir airiški, škotiški, velsietiški) kepinių receptai suskirstyti pagal regionus. Kiekvienas skyrius-regionas palydimas istoriniais faktais ir trumpais receptų aprašymais. Tikrai smagu ne tik rasti receptą, bet ir paskaityti keletą sakinių apie jo kilmę, kaitą per generacijas. 

Šių sausainių kilmė iš Sasekso, Anglijos pietų regiono. Tokie sausainiai su slyvomis (angl. plum heavies) buvo populiarūs  tarp Viktorijos laikų (1897-1901 m.) vaikų. Į tešlos likučius buvo įminkoma razinų, po to išspaudžiami sausainiai. Sausainiai pavadinimą 'Heavies' (vertimas 'sunkučiai') gavo dėl to, kad tešloje naudojama mažai kildinimo medžiagų (kepimo miltelių, sodos ir pan.). Paul Hollywood receptas kiek sumodernintas: razinas, slyvas keičia šokolado gabaliukai, o paprastus miltus miltai kepiniams (angl. self-raising flour) norint išgauti lengvesnę tekstūrą. 

Receptą pasirinkau, nes turėjau atidarytą šokolado gabaliukų pakuotę, o šaldytuve jau seniai 'tupėjo' nenaudojami taukai. Buvo be galo smalsu, kokį vaidmenį suvaidins taukai sausainių tešloje. Turbūt ne vienas skaitytojas ties šita vieta surauks nosį. Nesistebiu, aš ir pati raukiau nosį. Nelabai man patinka taukų kvapas, o kai juos reikia įminkyti į tešlą taukų kvapas, tiesiog, tvyro ore. Fui. Buvau skeptiška, tačiau įdomumas nugalėjo, o rezultatas vėliau labai nustebino. Sausainiai tikrai kitokie, trapūs, tekstūra sluoksniuota. Sluoksniai - tai taukų nuopelnas. Būtent dėl jų išgaunama tokia sluoksniuota sausainių tekstūra. Skonis taip pat nustebino. Sausainiai saldūs, tikrai nesijaučia jokio taukų skonio, o juodo šokolado gabaliukai kaip įdomi, moderni 'razynka'. Nustebina. Maloniai. 

Labai džiaugiuosi, kad pamėginau būtent šį receptą. Technine prasme sužinojau kažką naujo, kultūrine šiek tiek prisiliečiau prie angliško konditerinio paveldo, o skonine paragavau ir atradau naujų skonio derinių. Labai suintrigavo išbandyti kitus receptus bei atrasti daugiau man nežinomų dalykų. 


Patarimai, pastebėjimai. Receptui reikia miltų kepiniams. Jei jų neturite, receptas kaip susimaišyti čia.

Jei jau labai nesinori taukų, juos galima keisti paprastu sviestu. Tačiau su sviestu sausainiai bus minkštesni ir neišgausite tokios sluoksniuotos tekstūros. 

Gaunasi apie 20 sausainių.

Sudėtingumas. Lengvai paruošiama.

Mano recepto ir skonio vertinimas. 3/5. Skanu, kartotina.

Ką nors gaminote pagal čia rastą receptą? Pasidalinkite savo kūrinių nuotraukomis Baking Secrets Facebook profilyje. Pasidžiaukime kartu!




Angliški sausainiai su šokoladu
Receptas adaptuotas iš Paul Hollywood knygos 'British baking'

Ingredientai

Sausainių tešlai
225 g miltų kepiniams (receptas čia)
1/4 šaukštelio druskos
50 g šalto sviesto
50 g šaltų taukų
75 g cukraus
75 g juodo šokolado gabaliukų
40 ml pieno

Aptepimui
1 kiaušinio


Gaminimo eiga
  1. Miltus ir druską sumaišykite. Dėkite kubeliais supjaustytą šaltą sviestą ir taukus bei trinkite tarp pirštų, kol susiformuos trupiniai.
  2. Berkite cukrų ir šokolado gabaliukus. Pilkite pieno, kad susiformuotų tešla. Suminkykite į kamuoliuką ir suvyniokite tešlą į plėvelę. Dėkite į šaldytuvą 20 minučių.
  3. Orkaitę įkaitinkite iki 190 laipsnių. Kepimo popieriumi išklokite skardas.
  4. Ant šiek tiek miltais pabarstyto stalo iškočiokite 5 mm storio tešlą. Naudodami 6.5 cm sausainių formelę išspauskite sausainius ir sudėkite juos ant skardų.
  5. Sausainių viršų aptepkite plaktu kiaušiniu. Kepkite apie 10 minučių, kol paruduos.


Crumbly, sweet English Biscuits from Sussex with modern twist - dark chocolate chips. 

Chocolate Heavies
Recipe adapted from Paul Hollywood's book 'British baking'

Ingredients

For cookie dough
225 g self-raising flour
1/4 tsp salt
50 g cold butter
50 g cold lard
75 g sugar
75 g dark chocolate ships
40 ml milk

To glaze
1 egg

Instructions
  1. Mix the flour and salt, add cold, diced butter and lard. Rub them in with your fingertips until the mixture resembles fine breadcrumbs.
  2. Stir in sugar and chocolate chips. Add milk to bring the mixture into dough. Wrap it in cling film and rest in the fridge for 20 minutes.
  3. Heat the oven to 190 degrees. Line your baking trays with baking paper.
  4. On a lightly floured surface, roll out the dough to a 5 mm thickness. Using a 6.5 cm cutter, stamp out circles and place them on the trays.
  5. Brush with beaten eggs and bake for 10 minutes, until the biscuits are golden brown. Leave on the baking trays for a few minutes, then transfer to a wire rack to cool.

2 komentarai :

Medeja- CranberryJam rašė...

Atrodo kitokie nei įprasti sausainiai su šokolado gabaliukais. Tokių dar nebandžiau :)

Baking Secrets rašė...

Tikrai neįprasti, todėl buvo labai smalsu. Bet skonis maloniai nustebino :)

Printfriendly