Add

2015 m. birželio 24 d., trečiadienis

Norvegiškas rabarbarų pyragas / Norwegian Rhubarb Cake


Paprastas, klasikinis, a la norvegiškas pyragas su rabarbarais.


Turėjau priverstinių 'atostogų' nuo kepinių (vis dar turiu)... Kokia priežastis? Tikras 'malonumas' - ištrauktas protinis dantis. Oj oj oj... Kančių kančios, bet net su patinusia ir skaudančia burna, negalėjau atsispirti šiam pyragui. Taip, jis labai paprastas, lyg ir niekuo neišsiskiriantis, bet tiesiog, skanus. Minkštas, traškia plutele, saldus, bet tuo pačiu turintis rabarbarų rūgštelės. Man labai patiko. Pirmu prisėdimu sukirtau ketvirtį iškart. Dar prieš visas dantų procedūras... O po jų praėjus dienai, dar kelis nedidelius gabaliukus. Jau tikrai maniau pyragas po tiek laiko bus sausas ir apdžiūvęs. Nė velnio. Minkštas, net pasirodė, kad drėgnesnis nei pirmą dieną. Nors recepte nurodoma, kad jis skaniausias pirmas tris valandas. Toks teiginys pasirodė šiek tiek keistas. Man jis skanus ir po keturių, ir po dvylikos valandų, ir daugiau. Chi chi.

Pyrago receptą buvau nusižiūrėjusi jau seniai. Turbūt prieš metus. Tik negaminau, nusprendžiau sulaukti kito rabarbarų sezono. Sulaukiau. Kažkodėl nurodoma, kad pyragas klasikinis norvegiškas rabarbarų pyragas. Kodėl taip teigiama, tikrai nežinau. Man pasirodė normalus, paprastas pyragas. 

Atrodytų, kad rabarbarų galima būti įdėti ir daugiau, bet valgant man visai netrūko. Skanu ir taip.

Patarimai, pastebėjimai.  Stebėkite kepimo laiką. Recepte buvo rašoma, kad pyragas turėtų kepti apie valandą, man iškepė greičiau (per 50 minučių). Tačiau dabar galvoju, galėjau ištraukti ir kelioms minutėms anksčiau, nes ganėtinai gerai parudavo.

Sudėtingumas. Lengvai paruošiama.

Mano recepto ir skonio vertinimas. 3.5/5. Skanu, kartosiu. 

Ką nors gaminote pagal čia rastą receptą? Pasidalinkite savo kūrinių nuotraukomis Baking Secrets Facebook profilyje. Pasidžiaukime kartu!



Norvegiškas rabarbarų pyragas
Receptas adaptuotas iš outside-oslo.com

Ingredientai
20 cm apvaliai kepimo formai
1 puodelis - 250 ml

1/4 puodelio (55 g) sviesto
1/3 puodelio pieno
2 kiaušiniai
1 puodelis (200 g) cukraus

1 šaukštelis vanilės ekstrakto
1 1/4 puodelio (180 g) miltų
1 1/2 šaukštelio kepimo miltelių
1 didelis rabarbaro stiebas, supjaustytas 1 cm griežinėliais

Gaminimo eiga
  1. Orkaitę įkaitinkite iki 180 laipsnių (160 laipsnių orkaitę su ventiliatorium) ir kepimo formą patepkite riebalais, išklokite kepimo popieriumi.
  2. Sviestą ištirpinkite ant nedidelės ugnies, nukelkite nuo viryklės ir supilkite bei įmaišykite pieną.
  3. Tuo tarpu kiaušinius ir cukrų gerai išplakite, kol masė taps puri ir balta. Įmaišykite sviesto-pieno mišinį, vanilę.  
  4. Miltus ir kepimo miltelius sumaišykite tarpusavyje ir subėrę į tešlą viską išplakite.
  5. Tešlą supilkite į kepimo formą. Rabarbarus paskirstykite ant tešlos viršaus, tik žiūrėkite, kad jie neliestų kepimo formos kraštų.
  6. Kepkite įkaitintoje orkaitėje apie 40-50 minučių arba kol įsmeigus medinį pagaliuką, jis liks sausas ir švarus.


    Simple, classic Norwegian rhubarb cake.

    Norwegian Rhubarb Cake
    Recipe adapted from outside-oslo.com

    Ingredients
    For 20 cm springform cake tin
    1 cup - 250 ml

    1/4 cup (55 g) butter
    1/3 cup milk
    2 eggs
    1 cup (200 g) sugar

    1 tsp vanilla extract
    1 1/4 cup (180 g) plain flour
    1 1/2 tsp baking powder
    1 large stalk rhubarb, cut into 1 cm pieces
    Instructions
    1. Preheat oven to 180 degrees. 
    2. Melt the butter in a small saucepan, then remove from the heat and stir in the milk.
    3. Meanwhile, beat the eggs and sugar together until light and fluffy. While continuing to stir, slowly pour in the melted butter, vanilla. 
    4. Mix the flour and baking powder and stir in until combined.
    5. Pour batter into an springform pan and sprinkle the rhubarb over the top, making sure the rhubarb doesn’t touch the sides of the pan. 
    6. Bake for 40-50 minutes or until a toothpick inserted in the cake comes out clean.

      3 komentarai :

      1. Jei tik rabarbarai čia nebūtų tokie brangūs.. :)

        AtsakytiPanaikinti
      2. Labai gardžiai atrodo pyragas. Gaila, kad rabarbarų sezonas pasibaigė, bet receptą užsisaugau kitam pavasariui :)

        AtsakytiPanaikinti
        Atsakymai
        1. Dėkui, jau buvau suabejojus dėl recepto, nes nuotraukos nelabai pavyko, o pyragas tikrai skanus ;)

          Panaikinti

      Printfriendly