2015 m. balandžio 16 d., ketvirtadienis

Keturių sezonų pica / Four Seasons Pizza


Keturių sezonų pica su kumpiu, artišokais, grybais ir alyvuogėmis.


Pradedu jausti lyg dirbčiau picų restorane. Paskutiniai du receptai - picos. Ta pati knyga, tas pats autorius, ta pati picos tešla, skirtingi ingredientai, skirtingi skoniai. Šiandien - Keturių sezonų pica su kumpiu, artišokais, grybais ir alyvuogėmis. Judam...


Štai, šitą picą pirmą pastebėjau Gino D'acampo knygoje 'Italian Home Baking' ir norėjau gaminti. Bet tada neturėjau daugumos produktų. Teko atidėti iki kito apsipirkimo ir tik tada bandyti. 

Na, picos pagaminimas nesudėtingas kaip ir visų picų. Jos arkliukas - išvaizda ir skirtingi skoniai. Paklausit, kuri dalis skaniausia? Vyrui - grybai, man labai sunku išsirinkti, gana panašiai. Gal tik su kumpiu truputį per sūru buvo. Todėl... keli patarimai.

Patarimai ir pastebėjimai. Kumpio daliai naudojau 'Prosciutto' kumpį. Skanu, valgoma, tik sūroka, todėl siūlau atkreipti dėmesį ir naudoti kumpį, dešrą ar net mėsą pagal savo skonio receptorius. 

Alyvuogių puselė man patiko, vyrui buvo per daug alyvuogių. Tai vėlgi, kiekį reguliuokite pagal save.

Grybų ketvirtis labai skanus. Mums nieko netrūko. Tik būtinai grybus prieš tai apkepkite, kad išsiskirtų sultys ir pica nebūtų vandeninga. Tiesą pasakius, pirmą kartą naudojau pakeptus grybukus picai, visad dėdavau šviežius ir picos padas labai sudrėkdavo. Išmokau kažką naujo ir naudingo. Nuo šiol grybukus prieš naudojimą tikrai pakepsiu. 

Artišokų pusė man buvo naujiena ir visai skani. Tai turbūt pirmas patiekalas, kuriame juos ragavau. Visai neblogai. Dar turiu pusė stiklainiuko, darysiu kišą-tartą. O vyras neišdrįso paragauti. Jam pasirodė, kad čia kopūstai, o kaip žinia, jam pica ir 'žolės' nesuderinami dalykai. Atisakė. Chi chi. Man daugiau liko! 

Aš gaminau vieną didesnę picą iš šio kiekio, o ne dvi mažesnes. Produktų kiekių nežiūrėjau, dėjau iš akies, bet jums nurodau kaip orientyrą. 

Naudojau savo lengvo picos padažo receptą picos aptepimui. Man skaniau. 

Iš esmės, jei kažkam nepatinka ingredientai, galima naudoti, bet ką, kas patinka. Siūlau idėją ir rodau jos praktinį įgyvendinimą. Sėkmės!




Sudėtingumas. Lengvai paruošiama.

Mano recepto ir skonio vertinimas. 4/5. Labai skanu, kartosiu. 

Ką nors gaminote pagal čia rastą receptą? Pasidalinkite savo kūrinių nuotraukomis Baking Secrets Facebook profilyje. Pasidžiaukime kartu!




Keturių sezonų pica
Receptas adaptuotas iš knygos Gino D'acampo 'Italian Home Baking'

Ingredientai
Dviems 22 cm skersmens picoms

Picos tešlai
200 g miltų
140 ml šilto vandens
7 g sausų greito veikimo mielių
1 šaukštas alyvuogių aliejaus
Žiupsnelis druskos

Picos viršui
200 g pomidorų tyrės
2 mocarelos kamuoliukai
Čederio sūrio pagal skonį
80 g grybų (pievagrybių ar panašių)
100 g alyvuogių be kauliukų
80 g kumpio (naudojau 'Prosciutto')
6 aliejuje marinuotų artišokų širdelės
Šiek tiek alyvuogių aliejaus 
Druskos ir pipirų pagal skonį
Baziliko lapelių

Gaminimo eiga

1. Į dubenį berkite miltus, druską ir sausas mieles. Centre padarykite duobutę, supilkite aliejų ir vandenį. 
2. Maišykite šaukštu, kol tešla susijungs, tuomet minkykite apie 5 minutes ant miltais pabarstyto paviršiaus, kol tešla taps glotni ir elastinga. 
3. Aliejumi patepkite dubenį, įdėkite tešlą, aliejumi aptepkite ir tešlos viršų. Dubenį apvyniokite maistine plėvele ir palikite tešlą 25 minutėms kambario temperatūroje pakilti.  
4. Kai tešla pakils, padalinkite ją į 2 dalis ir atsidėkite nuo kiekvienos dalies po 2 nedidelius gabaliukus juostelėms. Rankomis arba kočėlu suformuokite 22 cm skersmens picos padus. Kepimo skardą patepkite aliejumi ir ant jos sudėkite picos padus.
5. Ant picos tešlos tepkite pomidorų tyrės, padruskinkite, papipirinkite. Apibarstykite tarkuotu čederio sūriu, sudėkite kubeliais pjaustytą mocarelą. Padarykite dvi tešlos juosteles ir sukryžiuokite padalindami picą į 4 lygias dalis. Juostelių galus gerai prispauskite prie tešlos. Ant vieno iš ketvirčių paskirstykite suplėšyto kumpio gabaliukus, kito - per pusę supjaustytas alyvuoges, trečio ketvirčio - pasmulkintus artišokus, paskutinio - grybus. Prieš tai grybus reikia pakepti ant sviesto keptuvėje apie 5 minutes (neužmirškite padruskinti), kol grybai išskirs daugumą savo sulčių. Vėliau nuvarvinkite  ir atvėsinkite. Tik tuomet dėkite ant picos. Apšlakstykite picas alyvuogių aliejumi. 
6. Kepkite įkaitintoje iki 200ºC orkaitėje apie 18 minučių, kol pagels. 
7. Papuoškite šviežiais baziliko lapeliais.



Four season pizza topped with ham, artichokes, mushrooms and olives.

Four Season Pizza
Recipe adapted from the book Gino D'acampo 'Italian Home Baking'

Ingredients
For two 22 cm diameter pizzas

For the pizza dough
200 g strong white flour
140 ml warm water
7 g fast-action dried yeast
1 tbsp olive oil
Pinch of salt

For the topping
200 g passata
2 mozzarella balls
Some cheddar cheese
80 g g chestnut mushrooms
100 g Kalamata olives, pitted 
80 g cooked ham (I used 'Prosciutto')
6 artichokes hearts in oil
Some olive oil
Salt and pepper to taste
Some basil leaves

Directions

1. In a bowl mix flour, salt and yeast. Make a well in a centre and pour in water with olive oil. Mix everything together to form a wet dough.
2. Knead the dough for 5 minutes until smooth and elastic. 
3. Place in the oiled bowl, brush the top of the dough with oil and cover with a cling film. Leave to rest for 25 minutes at room temperature.
4. When the dough is risen, divide it into 2 pieces. Take from each pieces 2 smaller pieces and roll into four 22 cm long strings. With your hands or rolling pin from the remaining dough form 2 round discs about 22 cm diameter. Place the pizza bases on the oiled baking trays.
5. Spread the passata over the top of the bases. Season with salt and pepper. Sprinkle some cheddar, divide the mozzarella (cut into little cubes) between two pizzas. Use 2 dough strings per pizza to make a cross on top of each. Press the ends of the strings onto the edge of the base to secure. Both pizzas will have 4 triangle shapes. Fill one triangle with sliced olives, one with ham, the next with sliced artichokes and the last with cooked mushrooms. Mushrooms you should cook with butter and salt in a frying pan for 5 minutes, then drain and cool before using. 
6. Heat your oven to 200ºC and bake the pizzas for 18 minutes until golden brown. 
7. Scatter over some fresh basil leaves on top of the pizzas. 



2 komentarai :

Medeja- CranberryJam rašė...

Skanu..bet vietoj alyvuogių tikriausiai grybų dar uždėčiau.

Baking Secrets rašė...

Nemėgsti alyvuogių? :) O man tai skanu labai. Pica toks patiekalas, kad gali dėti bet ką pagal savo skonį ar šaldytuvo turinį ir visad puikiai gausis :)

Printfriendly