2015 m. kovo 19 d., ketvirtadienis

Vyniotinis 'Juodasis miškas' / Black Forest Roulade


Minkštas, ne per saldus, gaivus šokoladinis vyniotinis su grietinėle ir vyšniomis.



Šio vyniotinio idėją nešiojausi savyje labai ilgai. Buvau prisižadėjusi vyrui jį iškepti dar prieš mėnesį tik mums svarbiai progai (11 metų buvimo drauge). Tačiau darbai, rūpesčiai, ateities vizijos, dukros dygstantys krūminiai dantukai ir mūsų visų nuovargis bei irzlumas tą progą vis pastumdavo į šoną. O kai pagaliau nusiteikiau šiam kepiniui, pakišo koją patirties stoka, nežinojimas, recepto sudėtingumas ir pirmu bandymu nepavyko. Bet aš atkakli, minties neatsisakiau, pasieškojau lengvesnio varianto ir štai, pavyko. Vyniotinis minkštas, lengvas, ne per saldus, gaivus. Viskas puikiai dera tarpusavyje: šiek tiek kartumo turintis šokoladinis biskvitas, gaivi tinkamo saldumo grietinėlė bei santūriai rūgščios vyšnios. 

Kadangi, mano vyras prisiekęs vyšnių mėgėjas, o jo tortas - 'Juodasis miškas', nusprendžiau palepinti, tik labai tingėjau kepti visą tortą. Vyniotinis puiki išeitis. Užima daug mažiau laiko, darbo, produktų. Tiesa, nesu didelė vyniotinių ekspertė. Pažiūrėjus statistiškai, turbūt tik kas antras biskvitas iškepa kaip priklauso. Cha cha. Tačiau ko išmokau, svarbiausia sekti receptą, labai gerai išplakti kiaušinius ir neperkepti. 

Patarimai. Kaip jau minėjau pirmu šio vyniotinio bandymu mėginau bemiltį biskvitą ir padariau keletą klaidų, susukus biskvitas sutrukinėjo, buvo neįmanoma dar kartą susukti. Nusprendžiau tą receptą pasilikti ateičiai ir 'pasemti' šiek tiek patirties su paprastesniais. 

Antrąjį biskvito variantą radau Marry Berry knygoje, nusprendžiau mėginti ir pritaikyti šiam vyniotiniui. Svarbiausia čia, labai gerai išplakti kiaušinius ir cukrų, kad masė taptų tiršta. Plakiau apie 5-6 minutes mikseriu vidutiniu greičiu. Kaip patikrinti, kad kiaušiniai tinkamai išplakti? Jei įmerksite mikserio plakiklio antgalį į masę ir padarysi 'aštuonetą', o jis išsilaikys apie 3-4 sekundes nepranykęs, reiškias konsistencija gera. Miltus ir kakavą sumaišiau atskirame dubenėlyje ir palengva per tris kartus įsijojau į kiaušinius, išmaišydama po kiekvieno įsijojimo. 

Kepiau apie 12 minučių, kol paspaudus pirštu į pyrago centrą jis tarsi atšoka atgal. Beje, jei biskvitas iškepęs, jo kraštai taip pat atšoka nuo skardos. Atkreipkite dėmesį. 

Aš dar prieš užtepant plaktą grietinėlę biskvitą sudrėkinau vyšnių sultimis, likusiomis nuo konservuotų vyšnių, tačiau kitąkart to nedaryčiau. Jis ir taip minkštas, nemanau, kad yra prasmė jį dar drėkinti. 

Alkoholio nepyliau nei į biskvitą, nei įdarą, jei Jums norisi galite, juk tai 'Juodasis miškas'. 

Sudėtingumas. Vidutinio sudėtingumo.

Mano recepto ir skonio vertinimas. 4.5/5. Labai skanu, kartosiu. Esu griežta ir pusę balo mažiau vien todėl, kad man nebuvo netikėtumo, aikčiojimo su daugybe 'mmm kaip skanu'.  

Ką nors gaminote pagal čia rastą receptą? Pasidalinkite savo kūrinių nuotraukomis Baking Secrets Facebook profilyje. Pasidžiaukime kartu!



Vyniotinis 'Juodasis miškas'
Receptas adaptuotas iš knygos M. Berry 'Baking Bible'

Ingredientai

Biskvitui
4 dideli kiaušiniai
100 g cukraus
65 g miltų kepiniams (receptas čia) ar įprastų miltų
40 g kakavos

Įdarui
300 ml grietinėlės (35-40 proc.)

konservuotų, šaldytų ar šviežių vyšnių

Gaminimo eiga 

1. Orkaitę įkaitinkite iki 190°C. Kepimo popieriumi išklokite 37x25 cm kepimo formą. 
2. Dubenyje mikseriu išplakite kiaušinius ir cukrų, kol masė bus labai tiršta ir pabals. Tai turėtų trukti maždaug 5 minutes. 
3. Į kiaušinių masę palengva įsijokite miltus sumaišytus su kakava, išmaišykite, kad produktai susijungtų tarpusavyje.
4. Tešlą supilkite į paruoštą kepimo formą ir kepti 12 minučių arba kol paspaudus pirštu, pyragas 'atšoks' atgal. 
5. Paimkite švarų virtuvinį rankšluostį, patieskite ant stalo, dosniai apibarstykite cukraus pudra. 
6. Išimkite vyniotinį iš kepimo formos, perkelkite ant rankšluosčio su cukraus pudra, atsargiai nulupkite popierių ir suvyniokite su rankšluosčiu viduje. Aš vyniojau pradėdama nuo ilgesnės pusės, bet jei norite storesnio vyniotinio, pradėkite nuo trumpesnio krašto. 
7. Suvyniotą vyniotinį su rankšluosčiu dėkite ant grotelių ir palaukite, kol visiškai atvės (apie valandą).
8. Įdarui grietinėlę išplakite iki standumo. 
9. Išvyniokite biskvitą iš rankšluosčio, tolygiai paskirstykite grietinėlę ant viršaus, apibarstykite vyšniomis ir vėl atsargiai suvyniokite. Vyniotinį susukite į rankšluostį ir dėkite į šaldytuvą bent kelioms valandoms arba nakčiai.


Soft, not too sweet, fresh chocolate roulade with double cream and cherry filling. 

Black Forest Roulade
Recipe adapted from the book M. Berry 'Marry's Baking Bible'

Ingredients

For the sponge
4 large eggs
100 g sugar
65 g self-raising flour
40 g cocoa powder

For the filling
300 ml double cream

Can of Morello cherries or even frozen, fresh cherries

Directions
1. Preheat the oven to 190°C. Grease and line a 37x25 cm swiss roll tin with baking paper.
2. In bowl with a mixer, whisk together the sugar and eggs for about 5 minutes or until the mixture has become super thick and pale in color. 
3. Mix flour and cocoa powder and slowly sift to the egg mixture. Mix until all ingredients are incorporated. 
4. Pour the batter into your prepared tin, bake it for 12 minutes or until the cake is fully cooked though. 
5. Lay a clean kitchen towel on your counter and dust it with icing sugar. 
6. Turn the cake onto the kitchen towel, peel off the baking paper and roll it up with the towel into a roll starting from the long side.
7. Allow it to cool for about an hour on a wire rack.
8. For the filling, whisk the cream until stiff peaks.
9. Unroll the cake, spread it evenly with the cream, sprinkle with the cherries, re-wrap it and cover with a towel, put it in the fridge for a minimum of two hours or up to overnight before serving and slicing. 




2 komentarai :

Medeja- CranberryJam rašė...

'Juodasis miškas' labai skanu ir gerai, bet vyniotinių vyniot gaila nemokų :D

Baking Secrets rašė...

Aš ir mokausi vyniotinius. Daugiau susikaupimo reikia nei tortui :))

Printfriendly