2015 m. kovo 1 d., sekmadienis

Marmurinė šokolado ir bananų duona / Marble Chocolate Banana Bread



Minkšta, saldi, marmurinė bananų duona su šokoladu.




Labai mėgstu bananų duonas, keksiukus, keksus, todėl jei nespėjam suvalgyti bananų ir jie pernoksta, būtinai kepu. Šis receptas tikrai labai geras ir skanus. Suvalgėm duonelę per porą kartų, prisėdimų. Siūlau išmėginti. 

Patarimai. Naudokite labai prinokusius bananus (juoduojančius), nes tuomet išeis puiki, kvapni bananų duona. Su pusžaliais bananais, nepasieksite tokio rezultato. 

Receptui reikia 3 didelių bananų. Manieji buvo gana maži, todėl sunaudojau net 5. Siūlau susitrinti bananus ir pasimatuoti puodeliais. Bendras kiekis turėtų būti 1 1/2 puodelio. 

Aš naudojau perpus mažiau šokolado (maždaug 1/4 puodelio), kadangi turėjau užsilikusio šokolado nuo šokoladinių braškių gaminimo. Šokolado užteko ir tiek, todėl jei neturite tokio kiekio, drąsiai galite dėti ir mažiau. 

Kefyrą naudojau savos gamybos. Kaip jį pasigaminti, rasite mano ankstesniame recepte - kaip pasigaminti kefyro kepiniams

Nebuvau recepto perskaičius nuodugniai ir tešlą supyliau pagal save: pirma, į kepimo formą supyliau visą šviesią tešlą, tuomet šaukštu ant viršaus paskirsčiau šokoladinę-tamsią tešlą ir peiliu padariau 'kringelius' (vingius). Taip greičiau, paprasčiau. Vienintelis minusas - puodelio šokoladinės tešlos tikrai pasirodė nemažai ir paskirsčius ant viršaus, visas pyrago viršus tapo šokoladinis, tik su mažais tarpais, todėl kepant susiliejo, o pyrago viršuje buvo daugiau tamsios tešlos. Tai tik minusas dėl grožio. Tiesa, pjūvis atrodė gražiai, marmurinis kaip ir buvo sugalvota.


Marmurinė šokolado ir bananų duona
Receptas adaptuotas iš  Just a taste

Ingredientai
1 puodelis - 250 ml

1/2 puodelio juodo šokolado gabaliukų
2 puodeliai miltų
3/4 puodelio cukraus
1 šaukštelis sodos
žiupsnelis druskos
3 labai prinokę, sutrinti bananai (apie 1 1/2 puodelio)
1/4 puodelio kefyro (naudojau savos gamybos, receptas čia)
2 dideli kiaušiniai 
6 šaukštai tirpinto sviesto
1 1/2 šaukštelio vanilės ekstrakto

Gaminimo eiga

1. Šokoladą ištirpinkite mikrobangėje arba ant garų vonelės. Padėkite į šalį, kad šiek tiek atvėstų, kol gaminsite tešlą.
2. Orkaitę įkaitinkite iki 180ºC. Riebalais patepkite ir kepimo popieriumi išklokite nedidelę pailgą kepimo formą (900 g). 
3. Dubenyje sumaišykite miltus, cukrų, sodą ir druską. 
4. Atskirame dubenyje sumaišykite trintus bananus, kefyrą, kiaušinius, tirpintą ir atvėsusį sviestą ir vanilę. 
5. Palengva bananų masę įmaišykite į miltų mišinį, tik kad susijungtų visi produktai, nepermaišykite. Paimkite vieną puodelį tešlos, supilkite į nedidelį dubenėlį ir į ją įmaišykite šokoladą. 
6. Į kepimo formą pakaitomis ledų šaukštu paskirstykite abi tešlas, vėliau peiliu pasukiokite verpetais, kad tešlos tarpusavyje susimaišytų. 
7. Kepkite apie 55 minutes, arba kol įsmeigus medinį pagaliuką į duonos centrą, jis liks sausas ir švarus.
8. Iškeptą duoną 5 minutes palikite kepimo formoje atvėsti, tik tuomet perkelkite ant grotelių.  



Sweet, soft, chocolatey marble banana bread. 


Marble Chocolate Banana Bread
Recipe adapted from Just a taste

Ingredients

1 cup - 250 ml

1/2 cup chopped dark chocolate or chocolate chips
2 cups plain flour
3/4 cup sugar
1 tsp  baking soda
pinch of salt
3 very ripe bananas (about 1 1/2 cups)
1/4 cup buttermilk (I made myself, recipe here)
2 large eggs
6 tbsp butter, melted 
1 1/2 tsps vanilla extract

Directions

1. Melt the chocolate in a microwave for 30-second increments, stirring between each increment, until smooth. Set aside to cool slightly.
2. Preheat the oven to 180ºC. Grease and line a loaf pan (900 g) with parchment paper.
3. In a large bowl, whisk together the flour, sugar, baking soda and salt. Set aside.
4. In a separate bowl, whisk together the mashed bananas, buttermilk, eggs, melted cooled butter and vanilla.
5. Lightly fold the banana mixture into the dry ingredients just until combined. Remove 1 cup of the batter to a separate bowl then add the melted chocolate to the bowl, stirring to combine.
6. Fill the loaf pan with alternating scoops of the banana batter and the chocolate batter. Using a knife, swirl the batters together.
7. Bake the bread for 55 minutes, or until a toothpick inserted comes out clean.
8. Allow the loaf to cool in the pan for 5 minutes, then transfer it to a cooling rack to cool completely. 



2 komentarai :

Medeja- CranberryJam rašė...

Palauksiu kol as turesiu bananu :D labai graziai atrodo :)

Baking Secrets rašė...

Kaip čia dabar bananų pas tave nėra? :D Mes vėl pradėjom pirkti kiekvieną savaitę po pusę maišo, tai būna lieka :D Dėkui! Žinok, labai skanu. Tik pusę dienos išgyveno jis :D

Printfriendly