2014 m. spalio 4 d., šeštadienis

Vyniotinis su obuoliais / Swiss Roll with Apples


For English recipe, please scroll down





Patirtis. Prieš penkias dienas mečiau sau iššūkį - obuolių savaitė ir kepiniai tik iš obuolių. Šiandien penktadienis, obuoliai jau baigia įgristi, pavargau ir pasiilgau laisvės gaminti bet ką. Įkliuvau į savo pačios spąstus. Tačiau pasižadėjau, turiu ištęsėti. Keisčiausia kuo toliau, tuo obuolinių receptų daugėja, o 'Būtina išmėginti..' sąrašas vis plečiasi. Buvau iš anksto suplanavusi visus septynius kepinius, tačiau bent keletas receptų buvo išbraukti ir pakeisti kitais. Šis vyniotinis vienas iš jų. 

Benaršant po savo elektroninį paštą ir išsaugotus laiškus, juodraščius, radau nuorodą į šį receptą. Suviliojo išvaizda, nematytas vyniotinis ir dar su obuoliais! Nepraėjus nė kelioms valandoms, vyniotinis jau puikavosi ant mūsų stalo. 

Labai džiugus ir skanus kepinys. Atrodo gražiai, pagaminti paprasta ir skanu. Norėjau paragauti tik vieno gabaliuko, bet viskas baigėsi dideliu puodeliu arbatos, plačia šypsena ir trimis vyniotinio gabaliukais... 

O ir mintys pradėjo suktis apie kitus vyniotinius. Įkvepia...

Skonis. Minkštas, purus, ne per saldus vyniotonis su obuoliais. Pats vyniotinis sausokas, bet obuoliai priduoda drėgnumo ir gaivumo. Baltasis šokoladas su citrinos žievele pagyvina skonį, o ir kvepia skaniai...

Ką daryčiau kitaip kitąkart. Nieko.

Vyniotinis su obuoliais
Receptas adaptuotas iš przepisy-aleksandry blog



Ingredientai
1 puodelis - 250 ml

Tešlai 
4 kiaušiniai
3/4 puodelio (185 ml) miltų
1/2 puodelio (125 ml) cukraus
3-4 obuoliai
1/2 šaukštelio kepimo miltelių
1/4 šaukštelio druskos
šiek tiek vanilės ekstrakto

Papuošimui
100 g balto šokolado
1/2 citrinos žievelės
1-2 šaukštai pieno
migdolo drožlių

Gaminimo eiga

1. Kiaušinių baltymus atskirkite nuo trynių. 
2. Į baltymus berkite druskos ir plakite, kol gerai suputos. Beplakant po truputį supilkite cukrų. Plakite iki purumo. 
3. Į baltymus supilkite trynius ir dar keletą minučių paplakite.
4. Miltus, kepimo mitelius sumaišykite. Įsijokite į baltymus ir atsargiai išmaišykite.
5. Obuolius nulupkite, supjaustykite skiltelėmis. 
6. Kepimo formą 33x23 cm šiek tiek patepkite sviestu, išklokite kepimo popieriumi, pabarstykite miltais ir eilėmis sudėliokite obuolių skilteles palikdami tarpelius tarp jų. Užpilkite tešla.
7. Kepkite 180ºC laipsnių įkaitintoje orkaitėje apie 35 minutes.
8. Išimkite iš orkaitės ir vyniotinį perkelkite ant švaraus rankšluosčio, atsargiai nulupkite popierių. 
9. Rankšluosčio pagalba suvyniokite vyniotinį pradėdami nuo siauresnės jo dalies. Atvėsinkite.
10. Šokoladą, pieną, tarkuotą citrinos žievelę dėkite į dubenėlį ir ištirpinkite ant garų vonelės (dubenyje pastatytame ant puodo su verdančiu vandeniu). 
11. Šokolado glajų užpilkite ant vyniotinio ir pabarstykite migdolo drožlėmis. 


RECIPE IN ENGLISH



Taste. Light, fluffy swiss roll with apples. The swiss roll is a bit dry itself, but the apples make it juicy and refreshing. White chocolate and lemon zest enrich the taste and smell delicious. 

What I would do different next time. Nothing.

Swiss Roll with Apples
Recipe adapted from przepisy-aleksandry blog



Ingredients
1 cup - 250 ml

For the swiss roll batter 
3/4 cup (185 ml) of plain flour
4 eggs
1/2 cup of sugar
1/4 tsp salt
some vanilla extract
1/2 tsp baking powder
3-4 apples

For the icing 

100 g white chocolate
1/2 lemon zest
1-2 tbsp milk
almond flakes

Instructions

1. Separate the egg whites from the yolks.
2. Whisk the egg whites with some salt until foamy. Gradually add sugar while mixing, whisk more.
3. Add the yolks to the egg whites and whisk some more. 
4. Mix the flour and baking powder together, sift to the egg whites and lightly fold in. 
5. Peel the apples, slice them.
6. Grease and line with a baking paper a 33x23 cm baking tin, sprinkle with some flour. Arrange the apples in lines leaving some space between. Pour the batter on top.
7. Preheat the oven to 180ºC and bake the swiss roll for 35 minutes. 
8. Take out the swiss roll and transfer on a clean tea towel. Peel the baking paper carefully and roll it. Leave to cool.
9. Make the chocolate glaze by melting the chocolate, milk and grated lemon zest in a bowl set over the pan with a simmering water. 
10. Pour the chocolate glaze over the swiss roll and sprinkle with some almond flakes. 

2 komentarai :

Medeja- CranberryJam rašė...

Tokio skanėsto net nebuvau mačius anksčiau! Turėtų būt skanus.. :)

Baking Secrets rašė...

Aš ir nebuvau mačiusi, todėl norėjau kuo greičiau išbandyti. Skanu tikrai :)

Printfriendly