2014 m. birželio 10 d., antradienis

Rabarbarų pyragas su plikytu kremu | Rhubarb and Custard Cake





Rhubarb and Custard Cake


Ingredients 
For 23 cm spring form cake tin

For the cake
225 g self-raising flour
225 g caster sugar
200 g softened butter
200 g rhubarb
4 eggs
1/2 tsp baking powder
1 tsp vanilla extract

For the custard
150 ml double cream
150 ml milk
3 egg yolks
3 tsp cornflour
2 tbsp caster sugar
1 tsp vanilla extract

Instructions

1. First prepare the custard, cook the cream and milk in a saucepan over a low heat, bring to simmer. Whisk the egg yolks with sugar, vanilla extract and cornflour until the mixture becomes pale. Pour the hot cream and milk into the eggs mixture, mix well. Then pour the mixture back to the saucepan and cook on a low heat for 5-7 minutes or until it coats the spoon. Leave to cool.
2. Grease and line a 23 cm spring form cake tin. Heat your oven to 180ºC.
3. Chop the rhubarbs into small 1 cm pieces. 
4. Whisk all ingredients for the cake with a mixer. 
5. Pour half cake batter to the cake tin. Spread some rhubarbs on top and pour the custard. 
6. Add the other half of the batter on top of the custard. It is hard to spread the batter on the custard, so dollop small spoonfuls across the surface and join them with the spatula. 
7. Spread the remain rhubarbs on top of the cake. 
8. Bake for about 1 hour 15 minutes or until a skewer inserted into the center of the cake comes out clean. Leave to cook on the wire rack. 

Inpiration from Eat Little Bird



Patirtis. Nusipirkau rabarbarų specialiai, nes norėjau išmėginti, ką nors su jais iškepti. Dažnai matydavau receptų su rabarbarais, bet niekada nebuvau nieko ragavusi ir pati dariusi. Ištyrinėjau keletą receptų, labai sudomino rabarbarų ir plikyto kremo derinys, taip ir nusprendžiau pagaminti šitą pyragą. 

Kremo gaminimas reikalauja šiek tiek atidumo, reikės pastovėti prie viryklės, kol kremas sutirštės ir nuolat maišyti bet rezultatas tikrai labai skanus. Kremą galima naudoti ir pirktinį. Nežinau tik ar jo yra pirkti Lietuvoje, Anglijoje jo tikrai yra (vadinasi 'Ambrosia').

Mums pyragas tikrai labai patiko ir nors prirašiau keletą pakeitimų, ką galbūt daryčiau kitaip kitąkart, mes jį suvalgėm pasigardžiuodami. Labai vykęs ir skanus debiutas su rabarbarais. Bręsta mintis, dar ką nors panašaus iškepti.

Juokas. Vyras nelabai suprato, kokį jis čia pyragą valgo. Sakė: 'Labai skanu, ar čia su obuoliais?'. Cha cha. Labai nustebo, kai pasakiau, kad čia rabarbarai. Jam priminė rūgštesnius obuolius. 

Skonis. Saldus, minkštas, drėgnas pyragas su rabarbarų rūgštele ir skaniu saldžiu plikytu kremu. Kremo saldumas ir rabarbarų rūgštumas puikiai harmoningai dera.

Ką daryčiau kitaip kitąkart. Dėčiau dar daugiau rabarbarų, nes man jų šiek tiek pritrūko, bet turėjau tik tiek rabarbarų namuose. Dėčiau 300-400 g.

Pyragas gavosi tikrai saldus, bet rabarbarai tą saldumą nuima. Aš jeigu yra galimybė mažinu cukraus kiekį, kam jo reikia papildomai? Todėl kitąkart dėčiau jo šiek tiek mažiau, nes pats kremas taip pat duoda saldumo. Turbūt dėčiau kokius 50 g mažiau. 

Galbūt norėtųsi storesnio sluoksnio kremo, todėl mėginčiau kepti mažesnėje formoje arba gaminčiau jo šiek tiek daugiau. 

Rabarbarus aš nulupau ir pjausčiau gana smulkiai. Nemanau, kad būtina juos nulupti, o pjaustyti galima ir stambiau nei 1 cm storio.

Rabarbarų pyragas su plikytu kremu


Ingredientai 
23 cm apvaliai formai

Pyrago tešlai
225 g miltų
225 g cukraus
200 g minkšto sviesto
200 g rabarbarų
4 kiaušiniai
1/2 šaukštelio kepimo miltelių
1 šaukštelis vanilės ekstrakto

Plikytam kremui
150 ml grietinėlės
150 ml pieno
3 kiaušinių tryniai
3 šaukšteliai kukurūzų krakmolo
2 šaukštai cukraus
1 šaukštelis vanilės ekstrakto

Gaminimo eiga

1. Pirmiausia pasiruoškite plikytą kremą. Pilkite grietinėlę ir pieną į nedidelį puodelį, dėkite ant lėtos ugnies ir leiskite lėtai užvirti (nuimkite nuo ugnies prieš pat užvirimą, burbuliavimą). Tuo tarpu dubenyje išsukite kiaušinių trynius, cukrų, vanilės ekstraktą ir krakmolą, kol masė pabaltės. Iš lėto, nuolat maišydami šluotele supilkite karštą grietinėlės ir pieno mišinį į kiaušinių mišinį ir gerai išplakite. Pilkite kremą atgal į puodelį, virkite ant lėtos ugnies nuolat maišydami šluotele 5-7 minutes, kol kremas sutirštės ir įmerkus šaukštą padengs jį. Kremas neturi būti bėgantis, turi išlaikyti formą. Leiskite kremui atvėsti.
2. Riebalais ištepkite ir kepimo popieriumi išklokite 23 cm apvalią kepimo formą. Įkaitinkite orkaitę iki 180ºC.
3. Supjaustykite rabarbarus 1 cm dydžio mažais gabaliukais. 
4. Visus ingredientus skirtus pyragui išplakite mikseriu.
5. Pilkite pusę tešlos į formą, dėkite pusę rabarbarų, paskleiskite plikytą kremą ant pyrago viršaus. 
6. Pilkite likusią tešlą. Kadangi tešla ganėtinai tiršta, ją nėra lengva paskirstyti ant kremo. Geriausia nepilti visą tešlą ant viršaus, o šaukštu dėti po truputį tešlos, o vėliau sulyginti paviršių mentele. 
7. Ant viršaus dėkite likusius rabarbarus.
8. Kepkite apie 1 valandą 15 minučių arba kol įsmeigus metalinį iešmelį į pyrago centrą, jis liks švarus. Atvėsinkite ant grotelių.

Įkvėpimas iš Eat Little Bird

5 komentarai :

Medeja- CranberryJam rašė...

Mm.. aš įsivaizduoju kaip skanu su plikytu kremu :) reiktų man išmokti jo pasidaryt :D

Baking Secrets rašė...

Pirmą kartą ir aš ragavau. Kremą jau esu darius ne kartą. Vis kur nors pasitaiko, net ledus gaminant labai panašiai gaminas

Giedre rašė...

Sveiki. Viskas, pyragas iskeptas ir paragautas. Rezultatas: nieko, bet mano manymu, buna ir geriau. Man jis nepasirode saldokas (cukru sumazinau 25g), greiciau riebokas. Kepiau ji vien del custard, nes dar jokio pyrago nesu kepusi su siuo kremu, bet butent del jo ir nezinau...taip jis pyraga padaro kitoki, taciau nezinau ar tinka mano skoniui. Siaip pyragas neblogas, kepkite. Verta pabandyti.

Baking Secrets rašė...

Sveiki. Dėkui už komentarą. Labai seniai kepiau šį pyragą (prieš metus), sunku jau beprisimint. Vieną pamenu, kad tai buvo pirmas mano ragautas pyragas su rabarbarais. Paprastas, bet man skanus.

Anonimiškas rašė...

Dariau sugundyta plikyto kremo ir nepasigailėjau! Kaip ir buvo rekomenduota, didinau kremo ir rabarbarų kiekį, per dvi dienas ir neliko:) kepsiu dar!

Printfriendly