2016 m. spalio 15 d., šeštadienis

Sumuštinių duona | Sandwich Bread


Sumuštinių duona minkšta pluta.


Skani, paprasta sumuštinių duona minkšta pluta. 



Patarimai, pastebėjimai. Naudojau greito veikimo mieles, kurias galima maišyti tiesiai į miltus, nereikia tirpinti. Kepiau iš specialių miltų duonai su didesniu gliuteno kiekiu (angl. strong white bread flour), tačiau tinka ir įprasti balti kvietiniai miltai. 
Dėjau skystą medų. Būtent dėl medaus duonos pluta ir gaunasi minkšta. 
Tešlą minkiau pastatomu mikseriu su spec. tešlos antgaliu ant mažiausio greičio, bet galima viską daryti rankomis. 
Jei užmaišius tešlą, tešla atrodys kietoka, liks sausų miltų, įpilkite šlakelį daugiau pieno. Ir jei priešingai, tešla pasirodys per daug lipni, įdėkite truputį daugiau miltų. Viskas priklauso nuo naudojamų miltų. Aš papildomai nieko nepridėjau (nei pieno, nei miltų). Visko naudojau tiek, kiek parašyta recepte. 
Užbaigimui, per norą kuo greičiau duoną nufotografuoti, užmiršau duonos plutą patepti sviestu.  

Sudėtingumas. Vidutinio sudėtingumo.
Mano recepto ir skonio vertinimas. 4/5. Labai skanu, kartosiu. 

Ką nors gaminote pagal čia rastą receptą? Pasidalinkite savo kūrinių nuotraukomis Baking Secrets Facebook profilyje. Pasidžiaukime kartu!



Sumuštinių duona
Receptas adaptuotas iš Linda Collister knygos 'Bake it Better - Bread'

Ingredientai
900 g pailgai stamčiakampei formai

500 g miltų
7 g smulkios druskos
7 g greito veikimo sausų mielių
325 ml pieno
25 g sviesto
1 šaukštelis auksinio sirupo arba skysto medaus

Užbaigimui
Gabaliukas sviesto

Gaminimo eiga
  1. Pieną supilkite į nedidelį puodą kartu. Įdėkite sviesto ir auksinio sirupo/medaus. Viską kaitinkite, kol sviestas ištirps. Nukelkite nuo ugnies, šiek tiek atvėsinkite. Mišinys turi būti šiltas, bet ne karštas.
  2. Į maišymo indą berkite miltus ir druską, išmaišykite. Įmaišykite ir sausas mieles.
  3. Miltuose padarykite duobutę, supilkite pieno mišinį. Viską gerai išmaišykite rankomis arba 5 minutes mikseriu (su tešlos antgaliu ant silpniausio greičio)., kol susiformuos minkšta tešla. Palikite tešlą 5 minutėms ramiai pastovėti. 
  4. Ant miltais pabarstyto paviršiaus išverskite tešlą ir minkykite rankomis 10 minučių arba 5 minutes mikseriu (su tešlos antgaliu ant silpniausio greičio), kol tešla taps glotni. 
  5. Dėkite tešlą atgąl į dubenį. Dubenį apvyniokite plėvele ir palikite 1 valandai kambario temperatūroje pakilti (arba tol, kol tešla pakils dvigubai). 
  6. Pakilusią tešlą krumpliais suspauskite, kad išeitų oro burbulai. Išverskite tešlą ant miltais pabarstyto stalo, šiek tiek tešlą paminkykite ir iškočiokite 26 x 30 cm stamčiakampį. Tuomet labai tvirtai suvyniokite tešlą į ritinį (pradėdami nuo mažiausio krašto). Kraštą gerai užspauskite, o tešlos galus užlenkite į apačią. 
  7. Kepimo formą ištepkite sviestu. Dėkite suformuotą duonos kepaliuką į formą (užlenkimas turi būti apačioje). Skardą lengvai uždenkite plėvele. Palikite tešlą kambario temperatūroje dar 1 valandą pakilti.
  8. Prieš kildinimo pabaigą įkaitinkite orkaitę iki 220 laipsnių. Kepkite duoną 15 minučių, tuomet sumažinkite ugnį iki 180 laipsnių ir dar kepkite 20 minučių arba kol gražiai paruduos.
  9. Iškeptą duoną perkelkite ant grotelių. Duonos viršų patepkite trupučiu sviesto. Palikite visiškai atvėsti.



Soft crust Sandwich Bread recipe.

Sandwich Bread
Recipe adapted from Linda Collister's book 'Bake it Better - Bread'

Ingredients
For 900 g loaf tin

500 g strong white bread flour
7 g fine salt
7 g instant dried yeast
325 ml milk
25 g butter
1 tsp golden syrup or runny honey

To finish
Knob of butter

Instructions
  1. Pour the milk into a saucepan, add the butter, golden syrup, and heat gently to melt the butter. Let it cool until the liquid feels just warm.
  2. Put the flour, salt in a bowl and mix with your hands. Mix in the dried yeast. 
  3. Make a well in the center of the flour and pour the milk mixture, mix everything well with your hands or a mixer to make a soft dough. Leave the soft dough in the bowl, uncovered, for 5 minutes. 
  4. Lightly flour the worktop and knead the dough really well for 10 minutes, or for 5 minutes in a mixer with a dough hook on the slowest speed.
  5. Put the dough back in the bowl, then cover the bowl tightly with clingfilm. Leave to rise on the worktop for 1 hour at normal room temperature or until it has doubled in size.
  6. Punch down the risen dough with the knuckles to deflate it, then tip it out onto the lightly floured worktop. Knead it a couple of times to even it out and sift any large air bubbles, then firmly press it out to a 26 x 30 cm rectangle. Roll up the dough fairly tightly from one short end pinching the dough together as you go.
  7. When it is all rolled up, pinch the seam firmly. 
  8. Rub your loaf tin with a knob of butter. Put the bread seam-side down, tuck the ends under the roll and push the loaf into the tin.
  9. Cover the tin lightly with a clingfilm, leave the dough to prove and rise at normal room temperature for about 1 hour until doubled in size.
  10. Towards the end of the proving time, preheat the oven to 220 degrees. Bake the loaf for 15 minutes, then reduce the oven temperature to 180 degrees and bake for 20 minutes until the loaf is a good golden brown. 
  11. Turn out the cooked loaf onto a wire rack, then quickly rub a knob of butter over the top. Leave the bread to cool completely.

2 komentarai :

Anonimiškas rašė...

sveiki o gal galima sita duona kepti kepimo masinoje aciu.

Baking Secrets rašė...

Sveiki. Žinokit, duonkepės neturiu ir nelabai žinau, ar jų receptai skiriasi kuo nors nuo orkaitėje keptos duonos receptų. Taip kad tiksliai pasakyti, kad galima kepti, negaliu. Reikia mėginti...

Printfriendly