2016 m. kovo 3 d., ketvirtadienis

Sezamų ledai / Sesame Ice Cream


Kinietiški, švelnaus sezamų skonio ledai.


Ką tik baigėsi žiema ir prasidėjo kalendorinis pavasaris. Dar šalta, vasara toli, o ledų sezonas viešai nepaskelbtas. Na, ir kas... Mes jau gaminame ir valgome ledus. 
Iš dėžės išsitraukiau jau spėjusį apdulkėti ledų gaminimo aparatą ir išbandžiau kinietiškus sezamų ledus. 
Praeitą vasarą labai panašius ledus pardavinėjome japonų restorane, kuriame dirbau. Tik su juodaisiais sezamais, švirkštais (taip, taip) karamelės, džiovintomis avietėmis, vafliu ir karštais obuolių koldūnais. Va, tokie... 



Oj prisimenu, kaip mes jų nemėgome ruošti. Tiek sudedamųjų dalių, lakstymo, pasiruošimo. Dar privaloma gražiai suvynioti į specialų popierių ir patiekti. Taip kokias penkias porcijas iš karto, kai pilna kitų užsakymų ir darbų. Niekas jų nemėgdavo, vienas kitą erzindavome ir juokaudami bei saldžiai kalbėdami vienas kitam perleisdavome ledų užsakymus. 
O jei tekdavo proga ledų paskanauti, visi mesdavome darbus ir lėkdavome minutę atsipūsti ir 'užkulsiuose' palaižyti skanių ledų. Šypt. 
Įdomūs, skanūs ledai, nėra labai saldūs. Tikrai nemanau, kad kiekvieno skoniui, bet man ir mano skoniui kuo puikiausiai tinkami.




Patarimai, pastebėjimai. Orginaliame recepte ledai gaminami su juodaisiai sezamais. Jei turite ir nesibaiminate tamsios spalvos, būtinai gaminkite. Sezamų skonis bus dar intensyvesnis. Man nepavyko rasti pirkti juodųjų sezamų ir knygoje minima, kad galima gaminti ledus su baltaisiais, todėl taip ir dariau. 
Pieną ir pusę grietinėlės pakaitinkite, bet neužvirkite iki burbuliavimo. Kiaušinių trynius išplakite su cukrumi, kol masė pabals. Aš plakiau šluotele. 
Kur dėti kiaušinių baltymus? Galite gaminti morengus, pavlovą, prancūziškus pyragėlius 'Friand' arba užšaldyti. Aš susidėjau po kelis baltymus į mažus, sandarius indelius ir užšaldžiau. Tai dariau pirmą kartą, kaip atšilę baltymai išsiplaks, dar nežinau. Tačiau manau bus viskas gerai. Pasitikiu 'Google' informacija. Šypt.
Karštą pieno ir grietinėlės mišinį į kiaušinius pilkite po truputį nuolat maišydami, kad kiaušinių nesutauktų. 
Kai virsite kremą, būtinai virkite ant nedidelės ugnies, nuolat maišydami šluotele. Neleiskite kremui užvirti, kitaip gausite surūgusią, o ne ledų masę. Jei taip netyčia nutiktų, nepuoselėkite vilčių iš to surūgusio pieno pagaminti ledus. Deja, teks pilti viską lauk. Kad taip nenutiktų, receptą jau minėjau - silpna ugnis, stovėjimas prie viryklės, stebėjimas ir nuolatinis maišymas šluotele bei neleidimas masei užvirti. 
Kremą reikia virti, kol pakankamai sutirštės. Tai įprastai trunka apie 5-8 minutes. Jei įmerksite medinį šaukštą, kremas turi jį padengti, nenubėgti, o jei perbrauksite pirštu, toje vietoje liks 'vagelė'. 
Paskrudintus sezamus, sumaliau mini smulkintuvu.
Į karštą kremą sudėkite sezamų košelę, o tada viską perkoškite per sietelį. Gausite švelnesnę, glotnesnę masę. Kas liks sietelyje, išmeskite.
Kremą reikia atvėsinti iki kambario temperatūros. Jei norite tai padaryti greičiau, dubenį su kremu įmerkite į didesnį dubenį su šaltu, lediniu vandeniu. Masei nieko neatsitiks, kremas greičiau atvės. 
Į atvėsusį kremą įmaišykite išplaktą likusią grietinėlę. Tuomet uždenkite plėvele, kad ji liestų patį kremą ir nesusidarytų plėvelė ant kremo viršaus. 
Kremą atšaldykite šaldytuve, tik tuomet užšaldykite su ledų aparatu.



Sudėtingumas. Vidutinio sudėtingumo.

Mano recepto ir skonio vertinimas. 4/5. Labai skanu, kartosiu.

Ką nors gaminote pagal čia rastą receptą? Pasidalinkite savo kūrinių nuotraukomis Baking Secrets Facebook profilyje. Pasidžiaukime kartu!




Sezamų ledai  
Receptas adaptuotas iš Gordon Ramsay knygos 'World Kitchen'

Ingredientai

85 g sezamų sėklų (baltų arba juodų)
250 ml pieno
250 ml grietinėlės (bent 35 proc.)
4 vidutinių kiaušinių trynių
100 g cukraus

Gaminimo eiga
  1. Sezamų sėklas paskrudinkite sausoje keptuvėje, kol pasklis jų kvapas, o sėklos pagels. Atvėsinkite. Kai atvės, sumalkite iki košelės. 
  2. Pilkite pieną, pusę (125 ml) grietinėlės į nedidelį puodelį, dėkite ant lėtos ugnies ir leiskite lėtai užvirti (nuimkite nuo ugnies prieš pat užvirimą, burbuliavimą). 
  3. Tuo tarpu dubenyje išsukite kiaušinių trynius, cukrų, kol masė pabaltės. 
  4. Iš lėto, nuolat maišydami šluotele pilkite karštą grietinėlės ir pieno mišinį į kiaušinių masę ir gerai išplakite. Nuolat maišykite ir pilkite iš lėto, kad nesutrauktų kiaušinių.
  5. Pilkite kiaušinių-pieno masę atgal į puodelį ir virkite 5-8 minutes ant lėtos ugnies nuolat maišydami šluotele, kol kremas pakankamai sutirštės. Jei įmerksite medinį šaukštą, kremas neturi nubėgti,  o jei perbrauksite pirštu liks 'vagelė'. 
  6. Nukelkite kremą nuo ugnies. Į karštą kremą įmaišykite sezamų košelę. Viską perkoškite per sietelį, kad neliktų jokių gumuliukų. Palikite kremą atvėsti iki kambario temperatūros. 
  7. Kai kremas atvės, išplakite likusią grietinėlę iki standumo ir įmaišykite į kremą. Uždenkite kremą maistine plėvele (plėvelė turėtų liesti kremą, kad nesusidarytų plėvelė ant kremo viršaus) ir dėkite į šaldytuvą 4 valandoms arba pernakt.
  8. Kai kremas bus pakankamai atvėsęs, dėkite į ledų gaminimo aparatą ir užšaldykite pagal instrukcijas. 
  9. Sukrėskite ledų masę į sandarų indą ir užšaldykite šaldiklyje. 


Mild sesame flavour Chinise Ice Cream. 

Sesame Ice Cream  
Recipe adapted from Gordon Ramsay's book 'World Kitchen'

Ingredients

85 g sesame seeds (white or black)
250 ml full fat milk
250 ml double cream
4 medium egg yolks
100 g sugar

Instructions
  1. Toast the sesame seeds in a dry pan until fragrant and lightly golden. Leave to cool, then finely grind in a small food processor to fine paste.
  2. Beat the egg yolks and sugar together in a bowl until creamy. 
  3. Put the milk and half of the cream into a saucepan over a medium heat. Simmer gently for a minute, then whisk gradually a little of warm milk into the sugar yolks. 
  4. Return to the heat and cook for 5-8 minutes constantly stirring (do not boil) until the custard is thickened enough to lightly coat the back of the spoon.
  5. Add the sesame paste to the hot custard. For a smooth texture, press through a sieve. Leave to cool at room temperature. 
  6. Whip the remaining cream and fold through the cooled custard. 
  7. Cover the custard with a cling film and pop in the fridge for 4 hours or overnight. 
  8. Then pour into an ice-cream machine and churn until almost frozen according to the instructions. 
  9. Transfer to a suitable container and freeze until firm.



Komentarų nėra :

Printfriendly