2015 m. birželio 1 d., pirmadienis

Plikyti sausainiai / Profiteroles


Saldūs, minkšti, drėgni plikyti sausainiai.


Plikyti sausainiai man visuomet atrodė įveikiami tik pažengusiems ir patirties turintiems kepėjams. Plikytos tešlos ruošimas be galo gasdino. Tačiau kuo toliau, tuo labiau suprantu, kad tikrai nėra, ko baimintis. Svarbu tiksliai sekti receptą ir viskas netgi paprasčiau nei paprasta. Vos keletas produktų, keliolika minučių ir turėsite plikytus sausainius lyg iš parduotuvės. Šie sausainiai - saldūs, drėgni, minkšti. Tikras vaikystės priminimas. 


Sausainiai valgosi tarsi saulėgrąžos, vienas po kito. Atminkit, šie sausainiai saldūs, minkšti ir drėgni, todėl nelabai tinkami įdarams (aš taip manau). Jei norite įdarytų plikytų pyragaičių, labiau tiks kietesni, tuščiaviduriai pyragaičiai. Esu dariusi su aviečių įdaru aplietus baltu šokoladu ir barstytus pistacijomis. Jų receptą galite rasti čia



Patarimai, pastebėjimai. Kaitindami tešlą maišykite mediniu šaukštu. Aš pirmą kartą maišiau šluotele, nemaniau, kad tešla taip greit sušoks į vientisą masę, todėl apsivėlė aplink šluotelę. Chi chi. Teko vistiek ieškoti medinio šaukšto. 

Tešlą kaitinkite tol, kol atšoks nuo puodo šonų ir susidarys vientisa masė (sušoks į kamuoliuką). Kaitinau apie minutę ant nedidelės ugnies.

Prieš dedant kiaušinius reikia tešlą truputį atvėsinti, kad nesutrauktų kiaušinių. Vėsinau apie 5-10 minučių, tuomet mušiau po vieną kiaušinį ir gerai po kiekvieno išmaišiau. 

Sausainius išspaudžiau su vienkartiniu konditeriniu maišeliu. Kad būtų paprasčiau, dėkite maišelį su antgaliu į aukštą stiklinę, tuomet šaukštu pridėkite tešlos. Paprasta ir nebus 'terliojimosi'. Naudojau pačius didžiausius turimus konditerinius antgalius: žvaigždutę ir gėlytę. Jei įdomu, tai gėlytė - Wilton 2D Flower Nozzle, o žvaigždutė - Wilton 1M Star Nozzle. Tai populiariausi antgaliai naudojami keksiukų (ir tortų) papuošimams.



Kepant sausainius labai svarbu nedarinėti orkaitės ir stebėti kepimo laiką. Su kepimo laiku teko paeksperimentuoti, nes knygoje buvo nurodoma kepti labai aukštoje 220 laipsnių temperatūroje. Tačiau jau po 8 minučių sausainių krašteliai pradėjo degti. Kitą partiją kepdama, sumažinau temperatūrą ir kepiau 15-20 minučių. Geriausiai iškepė sausainiai kepti 20 minučių. Gavosi, kaip pirktiniai plikyti sausainukai.

Iškeptus sausainius atvėsinkite. Pradžioje sausainiai iš išorės bus šiek tiek traškūs, viduje minkšti, drėgni, tuščiaviduriai. Pastovėję suminkštėja visiškai. 

Man gavosi apie 60 sausainių. 



Sudėtingumas. Vidutinio sudėtingumo.

Mano recepto ir skonio vertinimas. 5/5. Tobuli, būtinai kartosiu. Jau kepiau porą kartų.

Ką nors gaminote pagal čia rastą receptą? Pasidalinkite savo kūrinių nuotraukomis Baking Secrets Facebook profilyje. Pasidžiaukime kartu!




Plikyti sausainiai
Receptas adaptuotas iš knygos 'Lietuviškų tautinių ir firminių tortų, pyragaičių, sausainių, plokštainių, vyniotinių, keksų, pyragų, bandelių ir kitų miltinių kepinių receptūrų rinkinys'

Ingredientai

350 ml pieno
70 g sviesto
120 g cukraus
165 g miltų
3 kiaušiniai (M dydžio)

Gaminimo eiga
  1. Pieną ir sviestą pakaitinkite ant nedidelės ugnies, kol pienas įkais, o sviestas ištirps.
  2. Dubenyje sumaišykite cukrų ir miltus. 
  3. Berkite cukrų-miltų mišinį į karštą pieną ir toliau kaitinkite bei nuolat maišykite mediniu šaukštu, kol tešla atšoks nuo kraštų ir susiformuos į gabalą.
  4. Nukelkite nuo ugnies ir šiek tiek atvėsinkite (5-10 minučių). 
  5. Po vieną muškite kiaušinius, gerai išmaišydami tešlą po kiekvieno iš jų.
  6. Dėkite tešlą į konditerinį maišelį, ant kepimo popieriaus išklotų skardų išspauskite sausainius.
  7. Kepkite įkaitintoje iki 200ºC orkaitėje (180ºC orkaitėje su ventiliatoriumi) apie 20 minučių, kol sausainiai pakils ir pagels.


Sweet, soft, moist profiteroles.



Profiteroles
Recipe adapted from the book 'Lietuviškų tautinių ir firminių tortų, pyragaičių, sausainių, plokštainių, vyniotinių, keksų, pyragų, bandelių ir kitų miltinių kepinių receptūrų rinkinys'

Ingredients

350 ml milk
70 g butter
120 g sugar
165 g plain flour
3 eggs (M size)

Instructions
  1. Heat milk and butter in a saucepan until the milk is hot and the butter is melted.
  2. In a bowl mix together flour and sugar.
  3. While stirring pour the flour into the milk and heat until the dough forms in a ball. Remove from the heat.
  4. Cool the dough for 5-10 minutes. 
  5. Add the eggs one by one, beating well between each, until the dough is smooth and the egg is used up. 
  6. Line your baking sheet with baking parchment. Pipe the dough, leaving space for rising. 
  7. Bake for about 20 minutes in the preheated oven to 200ºC (180ºC Fan Oven) until puffed and golden. 


7 komentarai :

Anonimiškas rašė...

Panašūs į tuos, kuriuos parduoda parduotuvėse? Nes jau seniai ieškau jų recepto ::).

Baking Secrets rašė...

Taip, jie tikrai tokie kaip parduotuviniai. Tik svarbu neperkept, kad neišdžiūtų :)

Unknown rašė...

vakar kepiau, aciu uz recepta! beje, kepiau 2 kartus:D pirma partija ismeciau, nes pagalvojau, kad nesigavo, kadangi buvo kieti, sausaininiai, aisku skanus, bet ne is tolo neprimine plikytu. Tada kazkur paskaiciau, kad turi paguleti, ir is tiesu, po keleto valandu jie kaip parduotuviniai!

kazkur perskaiciau, kad jums labai patinka keksiukai, todel noriu pasiulyti viena recepta su silauogem, medum, melasa ir migdolu streusel. Viska darau tiksliai kaip nurodyta, tik mano kepa ilgiau, apie 47 min :) jie tiesiog mmmmm :)

http://www.foodgal.com/2012/11/bouchon-bakerys-incomparable-blueberry-muffins/

lauryna rašė...

Sveiki, ar formuojant didesnius, juos galima butu uzpildyti kremu - ar jie tusciaviduriai gaunasi? ko gero tik cukraus i tesla zymiai maziau deti reiktu... ?

Baking Secrets rašė...

Galima bandyti uzpildyti, bet jie saldus. Turiu kita nesaldu didesniu recepta, kur tikrai idarui pilna vietos http://www.bakingsecrets.lt/2015/10/plikyti-pyragaiciai-su-grietinele-ir.html?m=1

lauryna rašė...

aciu labai :) tik as vis su savo improvizacijom... siame recepte jie tokie minksti ir dregni atrodo, tik cukru isimti arba iki minimumo sumazinti galvojau, o anie, man atrodo tokie nebus :)ar bus ? :)

Baking Secrets rašė...

Kad anie man nebuvo kieti. Panasus i situos tik nesaldus ir didesni. Galima bandyt ir situos, tik kazin kaip gausis sumazinus cukru ☺️ Gal jie kietesni taps. Nezinau 😌 reikia bandyti

Printfriendly