2015 m. sausio 12 d., pirmadienis

Tortas su aguonomis / Rich Poppy Seed Cake


For English recipe, please scroll down

Drėgnas, įdomus ir nepaprastai skanus tortas su aguonomis. 


Nors šventės jau seniai baigėsi, Kalėdų eglutės nupuoštos, bet negaliu nepasidalinti šiuo nuostabiu receptu. 

Pirmą kartą šiais metais per Kalėdas kepiau šį aguonų tortą, rezultatas pranoko visus lūkesčius. Nežinojau, kokio skonio tikėtis, nes niekada nevalgiau kažko panašaus. Likom maloniai nustebinti. Tortas drėgnas, labai labai skanus. Sunku jį su kažkuo palyginti, nebent su aguoniniu pyrago įdaru. Chi chi. Kūčių naktį, vos išmušus 24 valandai, prapjovėm ir dviese iškart 'sudorojom' pusę tortuko. 

Tortukas tikrai labai tinka Kalėdoms, bet būtų puikus ir nebūtinai šiai progai. 



Tortas su aguonomis 
Receptas adaptuotas iš D. Trečiokaitės knygos 'Kvepiantys'

Ingredientai
20 cm torto formai

Pagrindui
150 g minkšto sviesto
200 g cukraus
5 kiaušiniai
200 g aguonų
80 g lazdyno riešutų
80 g miltų
1/2 šaukštelio kepimo miltelių
1 šaukštelis vanilės ekstrakto 
20 ml romo
šiek tiek cinamono

Aptepimui, glajui ir papuošimui
2-3 šaukštai aviečių, braškių ar kito džemo
200 g cukraus pudros
1 citrinos sultys
šiek tiek migdolo drožlių 

Gaminimo eiga

1. Aguonas užpilkite verdančiu vandeniu tiek, kad apsemtų ir palikite 15 minučių pastovėti. Vėliau aguonas nukoškite.
2. Aguonas ir riešutus susmulkinkite smulkintuvu arba sumalkite. Aš naudojau maisto smulkintuvą (food processor). 
3. Dubenyje išsukite minkštą sviestą, su cukrumi, vanile ir kiaušinio tryniais. 
4. Suberkite aguonas, riešutus, supilkite romą, išmaišykite.
5. Į tešlą įsijokite miltus, kepimo miltelius ir cinamoną. 
6. Kiaušinio baltymus išplakite ir palengva įmaišykite į tešlą.
7. Orkaitę įkaitinkite iki 180ºCKepimo formą ištepkite sviestu ir pabarstykite miltais. 
8. Supilkite tešlą į kepimo formą ir kepkite tortą apie 50 minučių. 
9. Atvėsusį tortą aptepkite džemu. Jei džemas per tirštas, pašildykite mikrobangų krosnelėje ar puodelyje ant viryklės, kol suskystės. Palikite pusvalandžiui sustingti. 
10. Cukraus pudrą išmaišykite su citrinų sultumis ir apliekite torto viršų. Glajus neturi būti per skystas, bet ir ne per tirštas.
11. Apibarstykite migdolų drožlėmis. 



RECIPE IN ENGLISH



Moist, interesting flavour and super delicious, rich poppy seed cake.  




Rich Poppy Seed Cake
Recipe adapted from the book D. Treciokaite 'Kvepiantys'

Ingredients
For the 20 cm round cake tin 

For the cake
150 g softened butter
200 g granulated sugar
5 eggs
200 g poppy seeds
80 g hazelnuts
80 g plain flour
1/2 tsp baking powder
1 tsp vanilla extract
20 ml rum
some cinnamon

For the topping
2-3 tbsp raspberry, strawberry or other jam 
200 g icing sugar
1 lemon juice
some almond flakes

Directions

1. Pour some hot boiling water over the poppy seeds (just to cover them), leave for 15 minutes to sit, then drain well. 
2. Grind poppy seeds and hazelnuts. For this step I used a food processor.
3. In a bowl, cream together the softened butter, sugar, vanilla and egg yolks.
4. Add the poppy seeds, nuts, pour the rum, stir.
5. Sift the flour, baking powder and cinnamon into the mixture.
6. Beat the egg whites and gently fold into the batter.
7. Preheat the oven to 180ºC. Grease the baking tin with some butter and sprinkle with some flour.
8. Pour the batter into the baking dish and bake for about 50 minutes.
9. Brush the cold cake with some jam. If the jam is too thick, warm up in the microwave or in a saucepan on the stove. Leave for half an hour to set.
10. Mix the icing sugar with the lemon juice and pour over the cake top. The mixture should not be too liquid, but not too thick either.
11. Sprinkle with some almonds flakes.

Komentarų nėra :

Printfriendly