2014 m. lapkričio 24 d., pirmadienis

Tortas 'Rafaelo' / Raffaello Cake


For English recipe, please scroll down

Švelnaus skonio, drėgnas, saldus, kokosinis Rafaelo tortas.




Miela drauge,
Ačiū už šilumą, šviesą, gerumą ir išmintį. Ačiū už turiningą laiką, juoką, graudulį, neišsemiamas gilias širdį liečiančias diskusijas. Ačiū už žinias, supratimą, kiekvienos akimirkos įvertinimą, begalinį džiugesį paprastais dalykais. Ačiū už tavo ištikimybę, draugystę, atsidavimą, pasiaukojimą ir altruistinę meilę. Ačiū už nuostabų pavyzdį, uždegtą domėjimąsi ir meilę menui. Ačiū už tvirtas nuostatas, besąlyginį tikėjimą, pagarbą žmogui, šeimai, draugui, kolegai. Ačiū už tai, jog tavo dėka aš geriau pažįstu save. 

Šie žodžiai ir padėka skirta ypatingam ir labai svarbiam žmogui - mano geriausiai draugei. Be galo džiaugiuosi, kad turėjom laiko šį savaitgalį pabūti kartu. Juk to laiko dabar būna tiek mažai... Tačiau nors laiko mažai, jis visad būna be galo reikšmingas. Labai tą vertinu ir branginu.

Norėjau saldžiai sutikti draugę, todėl sumąsčiau, jog pats laikas dar kartą išbandyti 'Rafaelo' tortą. Prieš daug metų esu šį tortą kepusi pagal truputį kitokį receptą, tačiau tas kartas nebuvo visiškai sėkmingas. Tuo metu neturėjau ir sąlygų, ir didelių galimybių, o ir patirties stoka kišo koją. Be to pamenu tądien prisiėmiau daugiau darbo nei galėjau nuveikti ir sėkmė buvo apleidusi. Biskvitus kepiau atskirai, ne visi gavosi, pritrūkau produktų, vyras bėgo į parduotuvę, vėliau užmiršau įdėti kepimo miltelių ir biskvitas nesigavo, bet jau nebuvo laiko ką nors taisyti ir keisti. Rezultatas - labai saldus, peršlapęs, neiškilusiu biskvitu tortas. Buvo nelabai skanu. Nusivyliau. Tačiau žinojau, kad turiu šiam tortui ir sau duoti antrą šansą. Ir štai, ta diena atėjo. Šįkart viskas sekėsi, kur kas geriau ir sklandžiau. Jokių bėdų, jokių nesusipratimų, o rezultatas -  labai skanus, visai ne per saldus, švelnus, kokosinis tortas su lengvu citrinos cinkeliu. Puikiai tortą įvertino ir draugė, ir jos duktė, ir vyras. 



Patarimai. Torto biskvitą galima pjaustyti ir į keturias dalis, tačiau aš neturiu daug patirties pjaustant biskvitus ir supjausčiau tik į tris dalis (nors ir bandžiau supjaustyti į keturias dalis, nepavyko). 

Nemėgstu labai terliotis su papuošimais, ypač jei tai nėra didelė proga, o ir nesu didelė pompastikos mėgėja. Man labiau priimtinas minimalistinis, skoningas, tvarkingas papuošimas. Kažkur internete pamačiau ananasinių gėlyčių idėją ir pamaniau, jog dabar puiki proga tą idėją įgyvendinti. Gėlytes padaryti nesunku, tereikia supjaustyti ananasą ir, iš esmės, tiesiog išdžiovinti orkaitėje. Pavyko iš pirmo karto. Tačiau įspėjimas! Palaipsniui gėlytės sugeria torto drėgnumą ir vėl sušlampa, todėl neskubėkite jų dėti ant torto, geriausia, prieš pat patiekiant, taip jos ilgiau išlaikys savo formą. Smagiausia dalis, jog ananasinės gėlės yra valgomos, natūraliai saldžios ir skanios, juk tai tiesiog džiovintas ananasas. 

Ananaso gėles aš kepiau 160°C laipsnių orkaitėje 15 minučių vieną pusę ir maždaug 15 minučių kitą pusę, nes pradėjo ruduoti kraštai. Vėliau sudėjau į keksiuko formą ir palikau šiltoje orkaitėje džiūti per naktį. 




Tortas 'Rafaelo' 
Receptas adaptuotas iš Neringa-blogas 

Ingredientai
23 cm apvaliai torto formai

Biskvitui
5 kiaušiniai
200 g cukraus
1 šaukštelis vanilės ekstrakto
65 g (70 ml arba 5 šaukštai) aliejaus
230 g miltų
2 šaukšteliai kepimo miltelių
žiupsnelis druskos

Kremui
450 g grietinėlės
1 indelis (397 g) saldaus kondensuoto pieno
200 g minkšto sviesto
50 g kokoso drožlių
1 citrinos tarkuotos žievelės

Biskvito sulaistymui
1 citrinos sulčių 
2 šaukšteliai cukraus
200 ml vandens 

Papuošimui
Kokoso drožlių
Ananaso


1. Kiaušinius išplakite su cukrumi ir vanile, kol masė padvigubės ir pabals (apie 5 minutes). Po truputį supilkite aliejų, dar paplakite. Kitame dubenyje persijokite miltus, kepimo miltelius, druską. Dalimis įmaišykite į kiaušinių masę. 
2. Tešlą supilkite į kepimo formą. Kepkite apie 35-45 minutes 180°C įkaitintoje orkaitėje arba kol įsmeigus medinį pagaliuką į biskvito centrą, jis liks sausas ir švarus. Biskvitui iškepus, atvėsinkite ant grotelių, o vėliau supjaustykite į 3 lygias dalis.
3. Kremui grietinėlę išplakite iki standumo, dėkite į šaldytuvą. Minkštą sviestą mikseriu suplakite su kondensuotu pienu, kol masė pašviesės ir sutirštės. Taip pat dėkite į šaldytuvą. Kai abu kremai atvės, išimkite iš šaldytuvo ir sumaišykite. Suberkite kokoso drožles, įtarkuokite citrinos žievelės ir sumaišykite.
4. Sirupui visus produktus sumaišykite.  
5. Formuokite tortą. Į torto formą dėkite vieną biskvitą, sulaistykite jį paruoštu sirupu ir užtepkite trečdalį kremo. Dėkite antrą biskvitą, sulaistykite, aptepkite kremu. Dar kartą viską pakartokite. Pasilikite šiek tiek kremo šonams aptepti. Dėkite tortą į šaldytuvą bent kelioms valandoms. Vėliau išimkite iš formos, aptepkite torto šonus kremu. Apibarstykite tortą kokoso drožlėmis. 
6. Paimkite šviežią ananasą ir nupjaukite žievę, supjaustykite plonais griežinėliais, dėkite ant kepimo formos ir kepkite 140°C įkaitintoje orkaitėje apie 30 min, vėliau ananaso griežinėlius apverskite ir dar pakepkite 30 min. Išimkite iš orkaitės, ananasus sudėkite į keksiukų kepimo formą ir palikite išjungtoje, dar šiltoje orkaitėje dar padžiūti. Kai gėlės išdžiūs, papuoškite tortą. 





RECIPE IN ENGLISH


Sweet flavor, moist, coconut Raffaello cake. 



Raffaello Cake
Recipe adapted from Neringa-blogas 

Ingredients
For 23 cm round spring form cake tin

For the sponge 
5 eggs
200 g sugar
1 tsp vanilla extract
65 g (70 ml or 5 tbsp) vegetable oil
230 g self-raising flour
2 tsp baking powder
pinch of salt

For the filling
450 g whipping cream
1 can (397 g) sweet condensed milk
200 g softened butter
50 g coconut flakes
1 grated lemon zest 

For the syrup 
1 lemon juice
2 tbsp sugar
200 ml water

For the decorating
Coconut flakes
Fresh pineapple


1. Whisk eggs, sugar and vanilla until double in size and pale; it should take about 5 minutes with a mixer. Slowly add the oil, mix until combined. In another bowl sift the flour, baking powder and salt. Stir the flour mixture into the batter. 
2. Pour the batter to the cake tin (greased and lined with baking paper) and bake for 35-45 minutes in the preheated oven to 180°C until a wooden stick inserted in the center of the cake, comes out clean. Once the sponge is done, take it out from the tin and cool completely, then cut into 3 equal pieces. 
3. To make the filling, whisk the cream until stiff peaks and put in the fridge to chill. Cream the butter and condensed milk with a mixer until pale and slightly thicker, put in the fridge to chill as well. Once both creams are chilled (after about 30 minutes), carefully mix them together, add the coconut flakes and grated lemon zest.  
4. For the syrup just mix all ingredients together until the sugar is dissolved. 
5. Assemble the cake. Put one cake to the cake tin, brush it with some syrup, spread the third of the filling. Repeat the layers twice more. Set aside some filling for the sides of the cake. Put the cake to the fridge to chill for at least couple of hours, then take the cake out and do the sides. Finally, sprinkle with some coconut flakes.   
6. To make the pineapple flowers, you'll need to peel it, cut into thin slices, put on the baking sheet and bake for 30 minutes in a preheated to 140°C oven, then turn the slices and bake for another 30 minutes. Take the pineapples slices from the oven, put them in a muffin tin and leave in a still warm oven (turned off) to dry completely. When they are done, decorate the cake with the pineapple flowers. 



2 komentarai :

Anonimiškas rašė...

Sveiki. Jūs man išduokite paslaptį, kaip taip gražiai tortą "apklijuoti" kokoso drožlėmis ? :)

Baking Secrets rašė...

Sveiki. Tai kad nėra jokios paslapties. Paimu saują kokosų drožlių ir lipinu pridėdama prie šonų ;)

Printfriendly