2014 m. lapkričio 16 d., sekmadienis

Čekiškos bandelės su varške ir džemu / Moravian Kolaches


For English recipe, please scroll down

Skanios, minkštos bandelės su varške ir saldžiarūgščiu džemu bei trupiniais.




Prieš mėnesį atradau ir įstojau į 'The Daring Bakers' klubą. Kiekvieną mėnesį organizatoriai skelbia naują kepinio receptą, visi nariai kepa, o vėliau dalinasi patirtimi ir nuotraukomis savo blog'uose ir forume. Argi ne šaunu? Visada norėjau prisijungti prie panašaus judėjimo. Ir labai džiaugiuosi pagaliau tokį atradusi. 

Iš tiesų, šis receptas nėra naujas ir jau seniai visų išmėgintas, bet norėjau ir aš jį išbandyti. Juolab kad šios bandelės priminė lietuviškąsias. Ir tikrai nesigailiu! Tikrai skanios bandelės su varške ir jūsų pasirinktu džemu. Aš naudojau juodųjų serbentų džemą, jis truputį rūgštesnis, todėl į varškės įdarą dėjau daugiau cukraus (apie 4 šaukštus). Cukraus kiekį reguliuokite pagal savo skonį ir džemo pasirinkimą. Turėkite omeny, kad bandelių tešla irgi saldi.

Recepte siūloma, košioti 2 cm storumo tešlą, vėliau paploninti, ištempti rankomis. Aš tiesiog iškočiojau ploniau ir nesiterlinau su 'tampymais'.  

Iš šio kiekio man gavosi 9 bandelės.

Čekiškos bandelės su varške ir džemu
Receptas adaptuotas iš The Daring Bakers

Ingredientai
1 puodelis - 250 ml

Tešlai
250 g miltų
50 g cukraus
1/2 puodelio šilto pieno
40 g tirpinto sviesto
7 g sausų mielių arba 15 g šviežių mielių
žiupsnelis druskos
1 kiaušinio trynio

Varškės įdarui

250 g varškės
1 kiaušinio trynio
cukraus pagal skonį

Džemo įdarui 
100 g džemo (slyvų, juodųjų serbentų ar kito)
šiek tiek karšto vandens džemui suskystinti, jei per tirštas

Trupiniams
25 g miltų
25 g šalto, smulkiai pjaustyto sviesto
25 g cukraus
šiek tiek cinamono

Aptepimui

1 kiaušinio 

Gaminimo eiga 

1.Dubenėlyje sumaišykite mieles su vienu šaukšteliu cukraus. Supilkite šiltą pieną ir išmaišykite. Apvyniokite maistine plėvele ir palikite  10 – 15 minučių pastovėti, kol mielės pradės veikti. Kaip žinoti ar mielės aktyvios? Jos turi suputoti ir jaustis aštrus jų kvapas.
2. Kitame dubenyje sumaišykite miltus, cukrų, druską, trynį, sviestą ir pakildintas mieles su pienu. Minkykite tešlą apie 10 minučių. Dėkite tešlą į dubenį, apvyniokite plėvele ir kildinkite tešlą apie valandą, kol tešla padvigubės.
3. Tuo tarpu pasiruoškite įdarus. Varškės įdarui tiesiog viską sumaišykite. Džemo įdarui, jei džemas per tirštas, įpilkite truputį karšto vandens ir išmaišykite. 
4. Trupininei masei paruošti, dubenėlyje sumaišykite cukrų, miltus ir cinamoną. Dėkite šaltą, kubeliais supjaustytą sviestą ir pirštais trinkite, kol gausis trupininė masė. 
5. Kai tešla pakils, dėkite tešlą ant miltais pabarstyto paviršiaus ir iškočiokite maždaug 2 cm storio lakštą. Stikline ar 10 cm skersmens sausinių formele išspauskite apskritimus. Kiekvieną jų paploninkite rankomis, dėkite varškės įdaro ir užspauskite kraštus, padarykite apvalią bandelę.
6. Įkaitinkite orkaitę iki 170°C. Kepimo popieriumi išklokite kepimo formas. Dėkite visas bandeles į kepimo formą siūle žemyn, šiek tiek įspauskite pirštu viršų, aptepkite kiaušinio plakiniu, įdėkite džemo į skylutę ir apibarstykite trupiniais. Kepkite 20 minučių, kol gražiai pagels.  

Laikymo sąlygos ir patarimai:
Bandelės skaniausios pirmą ir antrą dieną, bet orui nepralaidžiam indelyje galima laikyti iki 5 dienų. 



RRECIPE IN ENGLISH



Delicious, soft buns with quark, sweet and sour jam fillings.




Just a month ago I joined 'The Daring Bakers' club. Every month a new challenge is published and everyone is baking the same recipe and then sharing their experience and photos. It's so fun! I've always wanted to join something like this and I finally did. I'm so happy!

I've got 9 buns from this quantity.

Moravian Kolaches
Recipe adapted from The Daring Bakers

Ingredients
1 cup - 250 ml

For the  dough
250 g plain flour 
50 g granulated sugar
1/2 cup milk, warm
40 g butter, melted
7 g active dry yeast
pinch of salt
1 small egg yolk

For the quark filling

250 g quark/cottage cheese/ricotta
1 small egg yolk
granulated sugar to taste

For the jam filling

100 g jam (plum, black currant or other)
some hot water to soften jam if too thick

For streusel topping

25 g plain flour
25 g butter, chilled and diced
25 g granulated sugar
pinch of cinnamon

For finish

1 egg

Directions

1. In a bowl mix together yeast and 1 teaspoon sugar. Add the warm milk, mix well. Cover with plastic wrap and let rest for 10 – 15 minutes.

2. In a bowl mix flour, sugar, salt, egg yolk, butter and leavened yeast. Knead for about 10 minutes. Cover with plastic wrap and let rise for about one hour to double its volume.
4. Prepare streusel topping. In a medium bowl, mix together sugar, flour and cinnamon. Add cold butter diced in small cubes and with your fingers, mix all ingredients until crumbly. Set aside.
5. When the dough is risen turn it onto a lightly floured surface and roll it with rolling pin to a thickness of about 2 cm. Cut with 10 cm cookie cutter or just with a glass. Splat each piece with your hands and fill with the quark filling. Wrap it into a “purse” shape.
6. Preheat your oven to 340°F/170°C/gas mark 3. Line baking sheets with parchment paper. Put each kolach onto a prepared baking sheet with seam down. Press each kolach. Brush it with egg wash and fill holes with the jam filling. Sprinkle it with streusel topping. Bake for about 20 minutes to golden brown.

Storage & Freezing Instructions/Tips:
All kolaches are best the first and second day but you can store them in an airtight container in a fridge up to 5 days. 



Komentarų nėra :

Printfriendly