2014 m. spalio 19 d., sekmadienis

Varškės pyragas 'Angelo ašaros' / Cottage Cheese Cake 'Angel Tears'


For English recipe, please scroll down





Šį varškės pyragą pristatyti turbūt nereikia. Bent jau vienoje Facebooke'o maisto grupėje prieš keletą mėnesių buvo užėjusi manija dėl šio pyrago. Jį kepė visos ir visi. Vieni gyrė, kiti grožėjosi ašaromis, treti keikė nesuprantamą pamišimą. 

Nusprendžiau, jog būtinai reikia ir man išmėginti šį pyragą ir susidaryti savo nuomonę. Norit sužinoti kokia ji? Pyragas skanus, įdomus, smagu laukti ir sulaukti nors keletos ašarėlių, bet... Taip, yra bet... Man jis tiesiog paprastas varškės pyragas, neišsiskiriančiu kažkokiu ypatingu skoniu. Skanus, bet tik tiek. Tą patį mano ir mano vyras. Paprastas, skanus varškės pyragiukas, tačiau visai neprastas. 

Skonis. Skanus trijų sluoksnių varškės pyragas. Šio pyrago grožis ir pavadinimo esmė - ašarėlės atsirandančios ant baltymų suflė, kai pyragas atvėsta. 

Ką daryčiau kitaip kitąkart. Man suflė šiek tiek sukrito. Orkaitėje bekepant buvo išsipūtę daug labiau, bet vėliau šiek tiek 'susileido'. Tikslios priežasties nelabai žinau, nes neturiu daug patirties su tokio tipo kepiniais ir būtent baltymine sufle. Galbūt nepakankamai išplakiau baltymus, gal perkepiau, o gal reikėjo dėti baltymus ant atvėsusio pyrago (nors recepte to nėra nurodyta), gal dar kažkokios kitos priežastys. Jei kas turite minčių, patarimų ar tokios patirties, būtinai parašykite man komentarą. Labai įdomu būtų sužinoti, kas tai nulėmė. 


Varškės pyragas 'Angelo ašaros'
Receptas adaptuotas iš Tango su samčiais

Ingredientai
23 cm torto formai

Pagrindui
1 puodelis (250 ml) miltų
80 g šalto sviesto
1 kiaušinis
2 šaukštai cukraus
1 šaukštelis kepimo miltelių

Įdarui
500 g varškės
1/2 puodelio (125 ml) cukraus
100 g grietinės
3 kiaušinio tryniai
1 šaukštas manų
1 šaukštelis vanilės ekstrakto

Suflė
3 kiaušinių baltymai
5 šaukštai cukraus pudros

Gaminimo eiga

1. Visus pagrindui skirtus produktus sumaišyti virtuvės kombainu (smulkintuvu). Jei jo neturi, gaminkite viską rankomis. Sviestą ištrinkite su miltais, kepimo milteliais. Dėkite cukrų, muškite kiaušinį ir užminkykite tešlą. 
2. Tešlą susukite į plėvelę ir dėkite į šaldytuvą 30 minučių.
3. Tešlą iškočiokite ir išklokite kepimo formą. 
4. Įdarui mikseriu suplakite visus produktus ir supilkite ant pagrindo į kepimo formą.
5. Dėkite 30 minučių kepti į įkaitintą 180ºC orkaitę.
6. Baltymus išplakite su cukraus pudra iki standumo. 
7. Tolygiai paskirstykite baltymų masę and pyrago viršaus ir grąžinkite į orkaitę dar 10-15 minučių.
8. Baigus kepti šiek tiek praverkite orkaitės dureles ir palikite pyragą atvėsti. 


RECIPE IN ENGLISH


A few months ago there was a real madness about this cake in one Facebook food group. Some people praised it, others admired the beauty of the 'tears', however there were some people who couldn't understand this insanity. 


Once I noticed these reactions related with this cake, I knew I have to make it. So I did. Do you want to know my opinion about this cake? Do you? It's nice, it's delicious, however it's nothing really so special. Just simple, nice cottage cheese cake. My husband has the same opinion. 

Taste. Nice three layer cottage cheese cake. The name and the exclusivity of this cake is 'tears' which appear on the souffle while cooling. 


What I would do different next time. My souffle collapsed a little. I'm not sure what is the reason for this. Maybe I didn't whisk egg whites properly or the cake should be cool before pouring the egg whites on top of the cake. Or maybe there are other reasons which I do not know as I don't have much experience working with souffles and egg whites. If you have an idea or same experience, please feel free to comment below this post. I would love to here your suggestions and opinions. 


Cottage Cheese Cake 'Angel Tears'
Recipe adapted from Tango su samciais

Ingredients
23 cm spring form round cake tin 

For the base
1 cup (250 ml) plain flour
80 g cold butter
1 egg
2 tbsp sugar
1 tsp baking powder

For the filling
500 g cottage cheese
1/2 cup (125 ml) sugar
100 g soured cream
3 egg yolks
1 tbsp semolina
1 tsp vanilla extract

For the souffle
3 egg whites
5 tbsp icing sugar

Instructions

1. Mix all ingredients for the base with a food processor. Alternatively, you can make everything with your hands. Just rub the butter and the flour, baking powder with your fingertips. Add sugar, egg and make a pastry.
2. Cover the pastry with a cling film and put it to the fridge for 30 minutes to chill.
3. Roll the pastry out and put it to the tin. 
4. Mix all ingredients for the filling with a mixer and pour the batter on the pastry to the tin.
5. Bake for 30 minutes in a preheated to 180ºC oven. 
6. Whisk the egg whites with the icing sugar until stiff peaks. 
7. Add the egg whites mixture on the top of the cake and bake for 10-15 minutes more. 
8. Open the oven a little bit and leave the cake to cool inside of the oven. 




6 komentarai :

Medeja- CranberryJam rašė...

Sufle visada sukrenta išėmus iš orkaitės.. bet atrodo vistiek labai skaniai.. :)

Baking Secrets rašė...

Šitą variantą aš ir skaičiau internete, bet man kažkaip abejonė kyla, kad apskritai čia gali vadinti suflė :) nors orginaliame recepte taip rašoma. Šiaip dabar pamąsčiau esu kepusi karališką obuolių pyragą su tokiu baltymų sluoksniu ir jis viskas gerai buvo. Turiu įtarimą, kad čia vis dėlto reiktų atvėsinti prieš pilant baltymus ant viršaus... arba nepankankamai išplakti baltymai. Na sunku man pasakyti, mokytis dar reikia :D

Anonimiškas rašė...

Vakar kepiau šį pyragą pagal jūsų receptą ir gavosi labai skanus. :) O tos ašaros, kiek žinau, turi būti geltoni lašeliai ir Jums taip gavosi, kaip ir man.Manau viskas pavyko gerai. :)

Baking Secrets rašė...

Labai smagu girdėti, kad gavosi ir patiko!

Anonimiškas rašė...

Kepiau ši skanumeli gavosi labai gerai ir skaniai :)

Baking Secrets rašė...

Labai puiku, kad viskas pavyko ir patiko :)

Printfriendly