2015 m. gruodžio 30 d., trečiadienis

Sumuštinis su silke, mangais ir paprika / Herring, Mango and Paprika Sandwich


Sumuštinis su silke, mangais ir konservuotomis paprikomis.


Ką tik vos negavau infarkto... Padariau sumuštinius, ruošiausi juos fotografuoti, o niekaip negaliu įjungti fotoaparato. Iš karto praskriejo milijonas minčių: ' košmaras, juk rytoj turėsiu padariusi tortą; teks viską pristabdyti, kol nusipirksiu naują fotoaparatą; naują fotoaparatą, aišku, daug geresnį, apie kokį jau seniai svajoju; bus nenumatytų išlaidų; turbūt čia ženklas iš aukščiau, kad neverta šitų sumuštinių fotografuoti ir t.t.'. Šypt.

Daug visokių protingų/neprotingų minčių, o kartu vis kylanti panika. Ačiū Dievui, nesu visiškai susipykusi su technika, 'pagooglinu', atnaujinu nustatymus ir, vualia, fotoaparatas veikia. Nusiraminu, vos nepuolu jo bučiuoti, senas, geras ir ištikimas 'draugas'. Šypt. Dar teks su juo padraugauti. Ir ačiū Dievui...

Apie sumuštinį. Jo receptą pamačiau VMG laidoje, 'įsikaliau' į galvą ir nusprendžiau po Kūčių (vienintelį metų laiką kuomet valgom silkę) būtinai išmėginti. Specialiai pasilikau silkės ir išbandžiau. Labai skanu! Tikėjausi kažkokio labai egzotiško, netikėto skonio, o paragavusi supratau, kad tas skonis ne toks ir netikėtas, o net priešingai labai pažįstamas. 

Labai panašu į pardavinėjamus silkių-mišrainių 'kibiriukus' su visokiais skoniais ir priedais: paprikomis, ananasais ir pan. Tik man asmeniškai toks paprastas sumuštinio variantas daug priimtinesnis: be nereikalingų priedų, padažų, daug sveikiau ir gali būti puikus užkandis net ant šventinio stalo. Visai lietuviška brusketa. 

Žmonės stebisi ir vis klausia, koks skonis. Skonis - puikus. Trigubas derinys - saldu (mangas), sūru (silkė), aištru/kartu (paprikos). Viskas tobulai kulinariškai sujungta ir suderinta. 


2015 m. gruodžio 29 d., antradienis

Biskvitinis medaus tortas + VIDEO / Honey Layer Sponge Cake + VIDEO


Minkštas, kvapnus biskvitinis medaus tortas su grietinėlės ir grietinės kremu + VIDEO receptas.


AČIŪ!!!! Jūs patys nežinote, kokią Kalėdinę dovaną man įteikėte! Iš tiesų, jų net keletas. Pirma, pusė milijono mano tinklaraščio peržiūrų! O antra, knygų krūva!!! Taip, ačiū visiems, kas ne tik čia užsukate, bet ir paspaudžiate reklamos nuorodas. Kiekvienas toks Jūsų reklamos paspaudimas, mažytė padėka man už šitą milžinišką darbą. 


Taip centas po cento, pagaliau prikapsėjo visai padori suma, kurią nusprendžiau išleisti sau ir savo pomėgiams - knygoms. Taip visai prieš pat Kalėdas mano knygų lentyna pasipildė ne tik seniai norėtais romanais, knygomis, bet ir penkiomis storomis kulinarinėmis biblijomis. Tendencija aiški, ar ne? Viskas tik Jūsų, mielieji, dėka. Ačiū dar kartą už šias dovanas. Jūs nerealūs!


O čia dar viena mūsų Kalėdinė tradicija - Medaus tortas. Visuomet jį kepu šv. Kalėdoms, tik receptus vis parenku skirtingus. Šį kartą Biskvitinis medaus tortas - jau antras mano gyvenime. Turiu pasakyti, labai skanus, labai tradicinis, labai panašus į 'parduotuvinį', į vaikystėje mamos pirktą medaus tortą. Receptas labai paprastas, nėra kur suklysti. Būtinai pamėginkite.



2015 m. gruodžio 26 d., šeštadienis

Kalėdinis keptas kalakutas / Christmas Roasted Turkey


Keptas kalakutas su česnakiniu ir šviežių žolelių sviestu.


Su šv. Kalėdom! Tikiuosi jos buvo šiltos ir pačių artimiausių rate. Ir žinoma, su pačiu skaniausiu maistu ir gražiausiomis Jūsų šeimos tradicijomis.

Visuomet svajojau, kai sukursiu šeimą, sukurti ir turėti savo šventines tradicijas. Viskas vyko natūraliai... Po truputį, per paiešką, nusistovėjimą, brandą, veikiant aplinkybėms, su gyvenamosios vietos pasikeitimais ir naujomis patirtimis. Kai kas liko praeity, užnugary, pasimiršo... O kažkas su laiku evoliucionavo, prigijo ir tapo Mūsų. 

Viena iš tų evoliucionavusių ir mūsų šeimoje prigijusių tradicijų - Kalėdinis kalakutas. Pradžioje tai buvo tiesiog šventinė višta ir tik prieš trejus metus vištą pakeitė kalakutas. Anglijos įtaka. Ir labai gera įtaka. 

Kalakuto kepimas tapo mums labai laukiamas, magiškas Kalėdinis ritualas ir kasmetinis smagus nuotykis. Pradedant nuo kalakuto dydžio pasirinkimo, vėliau jo atšildymo, bandymo pažaboti nestandartinį dydį ir kažkaip apdoroti, ilgo kepimo, o vėliau dar ilgesnio ir įdomesnio valgymo. Gimsta nauji juokai, džiaugsmai ir prisiminimai. 

Tai dar vienas įrodymas, kad maistas ir jo ruošimas šeimoje yra tarsi bendras vardiklis, kuris suvienija ir suartina šeimą. Magiška.

2015 m. gruodžio 23 d., trečiadienis

Kūčiukai + VIDEO / Poppy Seeds Crackers + VIDEO


Tradiciniai Kūčiukai.


Visus su Kūčiomis! Ramių, jaukių švenčių Jums. 

Greičiausiai daugumos Kūčiukai jau iškepti, tačiau receptu būtinai noriu pasidalinti. Be to, gal dar atsiras žmonių paskutinę minutę ieškančių recepto, o ir aš labai noriu įtraukti šį receptą į savo sąrašą. Praeitais metais suvėlavau ir nesidalinau. Prisižadėjau sau, jog šiemet būtinai! 

2015 m. gruodžio 16 d., trečiadienis

Imbieriniai sausainiai / Gingerbread Cookies


Imbieriniai sausainiai.


Kokios šventės be imbierinių sausainių ar meduolių? Man jie būtini kaip ir Kalėdinė eglutė. 

Šie sausainiai mums ypatingi. Tai pirmieji mano ir dukros kartu kepti sausainiai. Pirmą kartą susėdom prie mažo vaikiško staliuko, barstėmės miltais, kočiojom tešlą, spaudėm sausainius, ragavom dar neiškeptus (kažkam vis knietėjo paragauti). Pirmieji atmintyje užrašyti kepimo džiaugsmo kartu prisiminimai. Smagu. 

Ir visai nesvarbu, kad tai ne patys tobuliausi sausainiai ar gražiausiai išpiešti, bet patys mieliausi mums. Dar ir labai skanūs bei super paprasti! 

Taigi, dalinuosi receptu ir linkiu tokių pat smagių, gražių ir šiltų akimirkų Jūsų šeimose.   


2015 m. gruodžio 15 d., antradienis

Kalėdinis pyragas arba Vyskupo duona / Christmas or Bishop Cake


Kalėdinis pyragas arba dar kitaip Vyskupo duona su džiovintais vaisiais ir riešutais.


Gyvenant Anglijoje Kalėdiniu laikotarpiu neįmanoma parduotuvėse nepastebėti visokiausių Kalėdinių pyragų. Labai gražiai supakuotų, įvairiausių dydžių ir formų. Susivilioji, nusiperki ir būna, kad valgyti negali. Šypt. Tiek razinų, tiek džiovintų vaisių, jog nors ir stengiesi save įtikinti, kad skanu, galiausiai, pasiduodi. Ne, tokie pyragai ne man ir ne mums (bent jau ne mūsų šeimai). 

Prieš kelis metus per Velykas mėginau tokį pyragą iškepti namuose (receptas yra ir šiame blog'e) tikėdamasi, kad galbūt namuose keptas bus skanesnis. Galbūt kažkiek, bet vis tiek ne tas. O vat šiemet suradau, kas ir mums tinka bei patinka - Kalėdinis pyragas dar kitaip vadinamas Vyskupo duona. Pyragas neperkrautas džiovintais vaisiais, su riešutais, margas ir gražus kaip Kalėdų eglutė. Su kiekvienu nauju riekelės pjūviu vis įvairesnis ir įdomesnis vaizdas, skonis irgi neblogas. Išeitis rasta!

Receptas visiems, nors truputį į mus panašiems. 


2015 m. gruodžio 14 d., pirmadienis

Įtrūkę šokoladiniai sausainiai + VIDEO / Chocolate Crinkle Cookies + VIDEO


Labai gražūs, įtrūkę, sodraus šokoladinio skonio sausainiai.


Kadangi sniego nematyti, žiemos visai nesijaučia, pabandžiau ją prisišaukti tokiu saldžiu būdu - sausainiais. Gražiai apsnigti, sutrūkinėję sausainiai, kas be ko, šokoladiniai. Labai skanūs, sodraus, ryškaus šokoladinio skonio. Patiko! 


2015 m. gruodžio 12 d., šeštadienis

Šokoladinis grietininis tortas / Chocolate Sour Cream Layer Cake


Labai šokoladinis tortas su šokoladiniu-grietininiu pertepimu.


Pagaliau, pagaliau po ilgų dviejų savaičių kankinimosi ir kovos su ligomis, jaučiuosi žymiai geriau ir galiu su džiaugsmu kibti į savo darbus. Maniau nieko nėra blogiau, kai serga vaikai, pasirodo yra... Kai ne tik serga vaikai, bet ir tu pats. Vat tuomet, su ironiška šypsena prisimeni vaistų reklamą ir jų skalambijamą frazę: 'Mamos negali sirgti'. Juk iš tiesų, negali... Kaip bebūtų, sveikata po truputį grįžta į vėžias, nuotaika taip pat, todėl skubu dalintis skaniais šokoladiniais džiaugsmais - Šokoladiniu grietininiu tortu!

Labai skanus, tikrai šokoladinis, nesudėtingas ir vienas iš tų tortų, kuriuos galima ragauti iš karto, nelaikant per naktį šaldytuve.


2015 m. gruodžio 9 d., trečiadienis

Greita pomidorų ir bazilikų tarta / Tomato and Basil Tart


Greita sluoksniuotos tešlos tarta su rikotos sūriu, pomidorais ir bazilikais.


Pastebėjau, jog daugelis jau gyvena Kalėdų laukimu ir šventiniu laikotarpiu. Pas mane dar jis toli, nors mintyse ir aš pradedu dėlioti šventinį meniu, kepinių ir kitų gardumynų receptus ir idėjas. O kol šventiniai patiekalai tik mintyse, dalinuosi paprasta, greita, skania idėja - Pomidorų ir bazilikų tarta

2015 m. gruodžio 5 d., šeštadienis

Spurgos / Doughnuts


Minkštos mielinės spurgos su citrininiu glaistu.


Tokias amerikietiškas ala policininkų spurgas jau labai seniai norėjau išbandyti. Išmėginau keletą receptų, o kepiau gal keturis ar penkis kartus, kol gavosi daugmaž kaip norėjau.

Paskutiniu metu susipykau su mieline tešla. Tai sumaišau ne taip, tai pienas per šaltas arba kambario temperatūra per žema ir tešla gerai neiškyla, o ir mano rutina bei rudeninis gamtos grafikas absoliučiai nesutampa, todėl dažnai turiu bėdų dėl per tamsių ar per šviesių nekokybiškų nuotraukų. Viena vertus blogai, nes sugaištu daugiau laiko gamindama naujus receptus ir juos fotografuodama, kita vertus tą patį receptą išbandau ne vieną kartą, patikrinu, kartais patobulinu, o ir patirtis fotografuojant tikrai praverčia ir  labai jaučiasi. Taip nutiko ir su šiomis spurgomis. Turėjau nesklandumų su tešlos ruošimu, kvailų klaidų, netikėtų reikalų ne kartą sujaukusių mano planus. Tačiau galų gale štai jos... Spurgos.

Spurgos - minkštos, nėra labai saldžios, todėl citrininis glaistas labai tinka.

2015 m. gruodžio 2 d., trečiadienis

Sicilietiški makaronai / Pasta alla Siciliana


Labai skanūs makaronai su baklažanais, mocarela ir pomidorų padažu.


Tęsiu makaronų erą. Šįkart Sicilietiški makaronai - vegetariškas makaronų patiekalas su skrudintais baklažanais, mocarela, pomidorų padažu ir bazilikais. Kvepia Italija... 

2015 m. lapkričio 30 d., pirmadienis

Medaus sausainiai / Honey Cookies


Traškūs medaus sausainiai su imbieru.


Skanūs sausainiai su medumi ir imbieru. Traškūs, tuo pačiu viduje šiek tiek 'kramtomi' kaip saldainiai. Gražiai įtrūkę! Dailūs ir greitai pagaminami. Man labai patiko.


2015 m. lapkričio 27 d., penktadienis

Tortas 'Vyšnių korys' / Honeycomb Cherry Cake


Greitas, lengvai iškepamas tortas su sluoksniuotos tešlos ir vyšnių lakštais bei grietinėlės-jogurto kremu.



Labai lengvai iškepamas, greitas, skanus ir įdomus tortas! Puikiai tiks pradinukams ar tinginiukams, nes tešlos lakštai iš pirktinės sluoksniuotos tešlos, kremas labai paprastas. Kodėl nepabandyti? Dar ir labai skanu, lengva ir gaivu. 

2015 m. lapkričio 25 d., trečiadienis

Makaronai su sūriu ir brokoliais / Broccoli Mac & Cheese Bake


Labai skanūs kepti makaronai su sūriu, brokoliais ir traškia plutele.


Panašius makaronus su sūriu jau esu kepusi anksčiau. Tas receptas - tikra sėkmė - labai skanus. Todėl kai užtikau šį makaronų receptą su brokoliais ir keliais minimaliais pakeitimais, net neabejojau ar gaminti. Beliko įtraukti į savaitės meniu ir štai, skanus rezultatas. 

Koks skirtumas tarp šių dviejų Mac and Cheese receptų? Čia naudojami dviejų rūšių sūriai: Čederis ir Pamezanas. Padažas skaninamas garstyčiomis, o džiūvėsėlių plutelė daroma kiek kitaip. Ir be abejo, vietoj lašinukų ('Pančetos') naudojami brokoliai. Taigi patiekalas tampa vegetariškas. 


2015 m. lapkričio 23 d., pirmadienis

Graikiškos salotos su 'Halloumi' sūriu ir baklažanais / Griddled Halloumi and Aubergine Salad


Graikiškos salotos su grilintu 'Halloumi' sūriu, baklažanais, alyvuogėmis ir pomidorais.


Apie Gordon Ramsay ir mus siejančius ryšius (šypt) rašiau praeitą savaitę. Iš tiesų tuomet turėjau pradėti nuo šio recepto, nes tai pirmasis mano išbandytas G. Ramsay receptas. Būtent nuo šio patiekalo gavau lengvą, bet malonų šoką, burna išsproginėjo nuo skonių ir tobulų derinių. Viskas harmoninga, viskas idealiai suderinta, kiekvienas ingredientas vaidina savo svarbų vaidmenį ir tikrai negalima išmesti nė vieno! 

Šoką patyriau ne tik dėl skoninės darnos ir absoliučiai nuostabių salotų, bet ir todėl, jog pirmą kartą ragavau 'Halloumi' sūrio ir jis man labai patiko. Surprise, surprise. 'Halloumi' sūris - tradiciškai gaminamas iš ožkos ir avies pieno. Nors dabar dažnai gamintojai naudoja ir karvės pieną. O mano nuomonė apie ožkos sūrį iki šiol buvo gana skeptiška. Vien jo kvapas mane erzina. Tačiau būtent šios salotos ir šis 'Haloumi' sūris įrodė, kad net produktas, kurio nesi didelis mėgėjas, gali būti labai skanus, jei paruoštas tinkamai ir suderintas su kitais ingredientais. 

Taigi, gurmaniškam pasimėgavimui - Salotos su grilintu 'Halloumi' sūriu, baklažanais, pomidorais ir alyvuogių užpilu. 

2015 m. lapkričio 21 d., šeštadienis

Greitos bandelės su varške + VIDEO / Easy Cheese Danish + VIDEO


Greitos sluoksniuotos tešlos bandelės su varškės įdaru. Receptas + VIDEO.


Paprastai šeštadieniais receptų į tinklaraštį nekeliu (retkarčiais pasitaiko išimčių), tačiau šiandien kol kas nejaučiu, kad jau šeštadienis. Atrodo lyg būtų eilinė darbo diena. Ta pati rutina, ta pati buitis. Kad jau taip, nusprendžiau pradžiuginti (labai viliuosi, kad pavyks) Jus super paprastu bandelių receptu. Puikiai tiks tingiam šeštadieniui.
Sluoksniuotos tešlos bandelės su citrininiu varškės įdaru. Greitos, lengvos, o įdaras labai labai skanus. Tą tikrai galėtų patvirtinti ir mano mažoji ragautoja, jei mokėtų kalbėti. Sukirto ir ji pasigardžiuodama, o įdarą išvalgė pirmiausiai! Ne tik burna, bet ir nosimi. Po tokio skanaus deserto teko paskubinti vakarines maudynes ir išsiurbliuoti kilimą. Bet tai niekai, kai taip skanu ir suteikia visiems džiaugsmo ir šiltų šeimos akimirkų! 

2015 m. lapkričio 20 d., penktadienis

Biskvitinis medaus tortas 'Sodžius' / Honey Layer Sponge Cake


Minkštas, drėgnas, meduolinis, biskvitinis medaus tortas.


Tortukas! Pirmas mano gyvenime keptas biskvitinis medaus tortas. Ir labai vykęs. Labai skanus, drėgnas, minkštas, meduolinio skonio su truputį rūgščiu jogurto kremu. 

2015 m. lapkričio 18 d., trečiadienis

'Čirviniai' blynai / Heart Pancakes


Čirvinių blynų receptas.


Šiomis dienomis gyvenu manija... Ne kepinių, ne maisto, ne naujų receptų. Knygų skaitymo. Esu toks žmogus, kuris kartais 'užsikabina' ir kurį laiką pasineria vien į tą veiklą ir negali 'atsikabinti'. 

Taigi, pasinėriau į knygų skaitymą. Beveik kasdien 'sukremtu' po kokią nedidukę knygutę. Tiek 'kremtu', jog net puslę ant piršto pritryniau. Šypt. Nemaniau, kad taip įmanoma. Bet žinokit įmanoma, su naujoviška, modernia skaitykle ('Kindle'). Ilgai tas daiktas gulėjo nenaudojamas stalčiuje. Negalėjau priprasti prie tokio techniško skaitymo, o ir buvo daug neskaitytų popierinių knygų. Bet pagaliau atėjo diena, kai paėmiau tą daiktą į rankas ir nieko, pripratau. Dabar visai smagiai skaitosi. 

Beje apie savo perskaitytas knygas rašau tinkliaraštyje 'Laikas su knyga'. Tai vieta mano mintims apie mano knygas. Dienoraštis sau. Apie jį mažai kam kalbu (praktiškai nekalbu), nereklamuoju (apart dabar ir dar vieno karto čia) ir skiriu sau. 

Aš žmogus mėgstantis sudarinėti įvairius sąrašus. Tikrai. Mano visokie keisti sąsiuviniai pilni punktų ir sąrašų. Kartais atrodo, kad labiau mėgstu tuos sąrašus sudarinėti nei vykdyti kas juose parašyta. Šypt. Tie sąrašai suteikia man savidisciplinos, pareigos jausmą sau, ėjimą tikslo link. Tačiau kaip velniškai sunku jų laikytis... Labai sunku. Kaip tik todėl labai džiaugiuosi kiekvienu iš sąrašo 'išbrauktu' darbu, kiekviena 'išbraukta' knyga... O jų laaaaabai daug... Tiek daug, kad nežinau, kaip spėti viską perskaityti. Taip ir puoliau aistringai į knygų pasaulį. Kol ta aistra dega manyje, turiu veikti, kad bent vienas sąrašas sutrumpėtų. Juk ateity tų sąrašų bus dar daugiau, aš žinau...


2015 m. lapkričio 16 d., pirmadienis

Aštrūs vištienos sparneliai su grietinės ir laiškinių česnakų padažu / Buffalo Chicken Wings with Sour Cream and Chive Dip


Nuostabūs, traškūs, aštrūs, aliejuje kepti vištienos sparneliai su vėsinančiu grietinės ir laiškinių česnakų padažu.


Kaip manot kaip dažnai galima įsimylėti? Manau labai dažnai... Galima net kelis kartus į dieną. Tikrai. Ir nebūtinai kitą vyrą ar kitą moterį. Įsimylėti galima bet ką, bet kurią akimirką... Aš taip manau. 

Prieš savaitę aš įsimylėjau dukart: Dostojevskį ir Gordoną Ramzį. Ir visai ne kaip vyrus. Oj ne. Vienas juk visai iš kito laikmečio ir seniai miręs, antras štai ne mano skonio. Įsimylėjau jų kūrybą... Abiejų. Dostojevskį nuo pirmos 'Nusikaltimo ir bausmė' eilutės, Gordoną po pirmo jo patiekalo kąsnio... 

Visiškai skirtingi žmonės, visiškai priešinga kūryba: literatūra ir kulinarija, tačiau juos abu vienija viena - talentas. Vieno talentas reiškėsi per plunksną, kito - virtuvėje. Netikite? Paskaitykite 'Nusikaltimą ir bausmę' arba pasigaminkite šiuos amerikietiškus vištienos sparnelius (ir būtinai su padažu). Suprasite! 

Nuostabus patiekalas. Puikūs skoniai. Viskas nuo A iki Z suderinta. Burna tiesiog sprogsta nuo įvairovės ir kontrasto. Paragauji, išsprogini akis, sutrypi kojomis, sucypi 'vau', apsilaižai pirštelius ir taip po kiekvieno kąsnio. Gaminkite, būtinai gaminkite!


2015 m. lapkričio 13 d., penktadienis

Pertepti kakaviniai morengai / Cocoa Meringues


Traškūs išorėje, minkšti viduje kakaviniai morengai pertepti grietinėlės ir šokolado kremu.


Morengai nėra mano stiprioji pusė. Iš tiesų, tai turbūt antrieji morengai, kurie man (sakykime) neblogai pavyko. Atrodo paprastas kepinys, tačiau vis iškyla kokių nesklandumų. Po truputį, po truputį, įvaldysiu! Pirmas žingsnis jau žengtas.

2015 m. lapkričio 12 d., ketvirtadienis

Žuvies kepsniai su bulvių koše / Tilapia Cutlets with Mashed Potatoes


Žuvies kepsniai su traškia plutele ir švelnia, puria bulvių koše.


Tikrai nemaniau, kad dalinsiuosi tokiu paprastu ir kasdienišku receptu. Žuvies kepsnių receptas dar dar kam nors gali pasirodyti naujiena (nors jis labai labai paprastas), o vat kokia naujiena bulvių košė? Kas gi nemoka jos virti? 

O, bet, tačiau aš manau, jog gera, puri, švelni bulvių košė irgi turi savų paslapčių. Svarbiausia - teisingas bulvių, pieno ir sviesto santykis. Seniau košę virdavau iš akies, iš akies ir gaudavos. Vieną kartą gerai, kitą kartą nelabai. 

O dabar kiekvieną kartą košė gaunasi puiki, nes atradau teisingas proporcijas. Ir man visai ne gėda prisipažinti, jog net virdama bulvių košę aš bulves pasisveriu. Noriu užtikrinto, skanaus rezultato ir kadangi visiškai nepasitikiu savo technika 'iš akies', verčiau pasikliaunu svarstyklių tikslumu. Šypt.

O jei atsiras dar nors vienas žmogus, kuriam šis simple receptas padės  - būsiu patenkinta. 

2015 m. lapkričio 10 d., antradienis

Sausainiai 'Rugelach' / Rugelach Cookies


Sausainiai su džemu, riešutais ir cinamono cukrumi.


Dar visai neseniai dalinausi Rugelach sausainių su Nutella receptu. Minėjau, jog noriu išbandyti ir kitokius įdarus, labiau tradicinius. Štai, išmėginau - džemo, cinamono cukraus ir graikinių riešutų įdarą. Skaniau nei su Nutella.  

2015 m. lapkričio 9 d., pirmadienis

'Fettuccine' makaronai su vištiena ir baltu padažu / Light Fettuccine Alfredo


Labai skanūs itališki 'Fettuccine' makaronai su vištiena ir baltu padažu.


Tai vienas mėgiamiausių mūsų šeimos makaronų-vištienos patiekalų. Nuostabūs makaronai. Skonis puikus, pagaminti ilgai netrunka, nesudėtinga. Visada išnyksta akimirksiu ir niekada nelieka likučių.

2015 m. lapkričio 6 d., penktadienis

Šokoladinis karamelinis tortas su lazdyno riešutais + VIDEO / Chocolate Caramel Hazelnut Cake + VIDEO


Šokoladinis karamelinis tortas su lazdynų riešutais. Receptas su VIDEO.


Kartais tai, kas labai skanu ir gražu gimsta spontaniškai... Taip nutiko su šiuo tortu. Visai nesiruošiau tokio torto kepti, apskritai tą vakarą nesiruošiau nieko daugiau daryti. Jau ruošiausi ilsėtis, tačiau smalsumas nugalėjo.

Vienai mano skaitytojai nesisekė Šokoladinio karamelinio torto biskvito kepimas. Iškėliau daugybę teorijų kodėl, bandžiau patikslinti receptą, o galiausiai atsiraitojau rankoves, ėmiausi darbo ir pati iškepiau biskvitą. Pasitikrinau. Viskas pavyko geriau nei pati norėjau ar tikėjausi. O kai biskvitai iškepti, kas belieka. Tik tepti naują tortą!  

Nors Šokoladinis karamelinis tortas yra vienas populiariausių šio blog'o receptų, man jis per saldus ir nėra mėgstamiausias! O taip. Todėl šį kartą kremą pasistengiau patobulinti pagal savo skonį. Gavosi nuostabus tortas! Galvojau pasikuklinti ir neklijuoti jam 'Tobulas' etiketės, bet tiesiog negaliu! Man jis labai labai skanus. Nėra per saldus, šokoladinis (!), su karamele ir lazdynų riešutais. Minkštas, drėgnas. Mano skoniui ir natūrai. Tai et, kam čia kuklintis, taip ir nusprendžiau: 'Tortas tobulas'. 


2015 m. lapkričio 4 d., trečiadienis

Kibinai / Meat Pasties


Trapūs kibinai su mėsos įdaru.


Rašydama apie tokius gerai žinomus lietuviams receptus kas kartą truputį nerimauju. Nesu lietuvių virtuvės specialistė, apskritai, nesu kokios nors virtuvės specialistė, greičiau mokinė. Dar savamokslė. Yra daugybę už mane geresnių kepėjų ar virėjų, nėra ko net diskutuoti. Ir tie žmonės tikriausiai turi savo mėgstamą receptą, savo nuomonę, koks turi būti kibinas, kas jis iš viso yra. Taip ir turėtų būti. Mes kiekvienas turime savo nuomonę, savo patyrimą ir savą skonį bei supratimą. 

Aš tikrai neišmanau, koks tas tikrasis kibinas turėtų būti, nors visada užsukę į Trakus jų ragaudavome be išimties. Ir tiesą pasakius, nelabai man svarbu iš ko pagaminta jų tešla, ar koks įdaras tradiciškesnis: su aviena, ar su kiauliena, varške ar kokiais kopūstais. Man maistas visų pirma turi būti skanus. Skonis svarbiausia. Po to galima kalbėti apie sudėtį, maistingumą, papročius, grožį ir t.t.

Ką tuo noriu pasakyti? Ogi kad šis receptas nėra autentiškas, tradicinis ir tikrai netobulas. Tačiau man kiekvieną kartą pasiteisinantis bei skanus. Tai pirmas ir iki šiol vienintelis receptas pagal kurį teko kepti kibinus. Radau, tiko, patiko. Kibinų tešla - trapi, įdaras - sultingas. Tai mano kibinų receptas, kurį labai seniai radau 'Darbštuolės' žurnale (turbūt vienas pirmųjų mano praktinių žurnalų). Džiaugiuosi, kad receptą išsaugojau ir galiu su Jumis pasidalinti. Galbūt atsiras žmonių, kuriems taip pat patiks. 

2015 m. lapkričio 3 d., antradienis

Pipirinis kepsnys su grietinėlės ir brendžio padažu / Pepper Steak with Cream and Brandy Sauce


Pipirinis kiaulienos kepsnys su grietinėlės ir brendžio padažu.


Po tiek daugybės saldumynų receptų, ateinu su mėsos patiekalu. Grynos mėsos. Labai geras, lengvas, paprastas ir skanus receptas. Padažas nerealus. Mano vyras - svogūnų priešas nr. 1, valgo be jokių nusiskundimų, o aš galiu kabinti jį šaukštais. Puikiai subalansuotas derinys - švieži čiobreliai, svogūnai, grietinėlė, brendis. Niam! Ir kepsnys labai geras. Pipiriukai priduoda malonaus aštrumo. Svarbu mėsą gerai iškepti (aš to mokausi). 

2015 m. spalio 30 d., penktadienis

Plikyti pyragaičiai su grietinėle ir šokoladu / Chocolate Profiteroles


Plikyti pyragaičiai su grietinėlės įdaru ir šokoladiniu glajumi.


Kažkada labai baiminausi plikytos tešlos ruošimo ir tikrai žinau, jog tokių žmonių yra daugiau. Jei esate vienas iš jų, galiu Jus padrąsinti. Šis receptas toks lengvas, kad ir vaikas sugebės šiuos pyragaičius iškepti. Aišku, su suaugusiųjų priežiūra, nes dirbti reikia prie viryklės (priklauso ir nuo vaiko amžiaus). Žodžiu, ne taip svarbu. Esmė, jog receptas paprastas, nereikalaujantis papildomų konditerinių įrankių ar daugybės produktų. 

Rezultatas tikrai puikus ir skanus! Įspėjimas - pyragaičiai nėra saldūs! Tešla visiškai nesaldi, įdaras tiek saldus, kiek saldi natūrali grietinėlė, visas saldumas iš šokoladinio glajaus. Aš naudojau juodą šokoladą (54 proc. kakavos), saldumo mums pakako, plius extra malonus juodo šokolado kartumas. Bet jeigu nemėgstate juodo šokolado, manau tiks ir saldesnis pieniškas. 

2015 m. spalio 29 d., ketvirtadienis

Obuolių keksiukai su migdolais ir cinamonu / Apple Cinnamon Almond Muffins


Minkšti, kvapnūs obuolių keksiukai su migdolais ir cinamono cukraus plutele. 


Obuolių keksiukai su migdolais ir cinamonu. Visai skanūs, minkšti keksiukai. Nėra jie galbūt labai purūs, tirpstantys burnoje, labiau sunkesnės tekstūros, bet tikrai neblogi. 

Patys keksiukai nėra labai saldūs, cinamono cukrus ant viršaus jo prideda daugiau. Cinamonas duoda kvapnumo, migdolai traškumo, kitokios tekstūros, obuoliai savo ruožtu ir rūgštelės, ir saldumo. Įdomus derinys. 

2015 m. spalio 27 d., antradienis

Itališkos salotos 'Caprese' / Caprese Salad


Šviežios itališkos salotos su klasikiniu deriniu: pomidorais, mocarela ir bazilikais.




Šiandien dalinuosi super paprastu salotų receptu. Mano mėgstamiausios salotos - 'Caprese'. Jau daugiau kaip metus negaliu jų atsivalgyti. Būtent dėl jų ant mano virtuvės palangės turi visuomet žaliuoti bazilikas, o šaldytuve mocarela ir pomidorai privalomi bet kuriuo sezonu. 

Salotas visuomet valgau vienas ir tiesiog mėgaujuos klasikiniu itališku skonių deriniu. Šis patiekalas - absoliutus favoritas, kai noriu ko nors lengvo ir skanaus. Dažniausiai valgomas vėlais vakarais ar naktimis, kai užsisėdžiu iki išnaktų ir išalkstu. Nevalgysi gi kepsnio ar kotleto 12 valandą nakties (nors būna visko). Žinotumėt, koks nusivylimas aplanko, kai taip išalkus, tingiai išsiropštus iš šiltos lovos, nulipus į pirmą vėsų namo aukštą ir atidarius šaldytuvą, pamatai, kad sūrio ar pomidorų nebėra. Tada atsidūstu, tyliai uždarau šaldytuvo dureles ir kiūtinu atgal į lovą mintyse sau tardama: 'Ir gerai, nėra ko naktį valgyti'. Nors širdyje tai skamba kaip gryniausias melas.

2015 m. spalio 26 d., pirmadienis

Morkų keksiukai / Carrot Cupcakes


Minkšti, kvapnūs, labai skanūs morkų keksiukai su graikiniais riešutais ir kreminio sūrio kepurėlėmis. 


Puikūs keksiukai. Labai skanūs, minkšti, nėra labai saldūs, su riešutais. Aš nesu keksiukų kremų mėgėja ir dažniausiai juos darau be jokių kremų. Man keksiukas turi būti skanus pats ir papildomas cukraus bei riebalų kiekis visiškai nereikalingas. Nebūčiau kremo gaminusi ir šį kartą, bet ko nepadarysi dėl įvairesnių nuotraukų. Kremo padariau tik keliems keksiukams, nes buvau įsitikinusi, jog jo nevalgysiu. O kaip klydau! Labai skanus kremas gavosi, labai dera su morkų keksiukais. Nebuvo nei per saldu, nei per riebu. Likau sužavėta ir keksiukais, ir šiuo kremu. Labai skanu. 

2015 m. spalio 24 d., šeštadienis

Sausainiai 'Rugelach' su Nutella / Rugelach Nutella Cookies


Trapūs sausainiai su Nutella pertepimu.



'Rugelach' sausainiai - tai žydiški trikampio formos susukti sausainiai savo forma labai panašūs į prancūziškus ragelius Kruasanus. Sausainių tešla dažniausiai gaminama su grietine arba kreminiu sūriu ('Philadelphia'). Įdarui naudojami: riešutai, razinos, cinamonas, šokoladas, marcipanas, aguonos ar džemas. 

Šį receptą radau Beatos knygoje. Jos pasiūlytas įdaras - Nutella. Modernus žydiškas sausainis. 

Gavosi tikrai skanūs sausainiai. Trapi tešla, saldus įdaras. Kitą kartą bandysiu ir tradiciškesnį įdarą: razinas, riešutus.  Labai smalsu.

2015 m. spalio 21 d., trečiadienis

Mini kokosinis varškės apkepas / Mini Coconut Curd Cheese Pudding


Labai skanus, purus kokosinis varškės apkepas keksiukų formelėse.


Seniai rezgiau mintį iškepti varškės apkepą keksiukų formelėse. Reikėjo tik tinkamo recepto, nes kartoti senuosius - nuobodu. Ir visai netikėtai šį receptą pamačiau VMG laidoje ('Skonio lenktynės'). Sudomino modernus, egzotiškas požiūris į lietuvišką klasiką. Kokosinis varškės apkepas. Super. 

Recepto pliusai:  mažos, normuotos porcijos - puikiai tinka mažiems vaikams, pagaminti užtruksite keletą minučių, apkepas iškepa labai greitai. Beje, kokosų pienas daug sveikesnė alternatyva grietinei ar paprastam karvės pienui. 

Recepto minusai: kaip ir pliusas, minusas gali būti mažos porcijos, nes paragavus norisi daugiau. 

2015 m. spalio 20 d., antradienis

Grilinta vištiena su bulvių, pupelių ir svogūnų salotomis / Grilled Chicken & Potato, Green Bean and Onion Salad


Labai skani, sultinga, minkšta kepta vištiena su sočiom bulvių, šparaginių pupelių ir mėlynojo svogūno salotomis.


Ateinu pasidalinti puikiu pietų ar vakarienės patiekalu. Bulvių, pupelių ir svogūno salotos mūsų jau pamėgtos ir gaminamos ne pirmą kartą. Vištieną atradau visai neseniai. Super paprastas paruošimas, vos keli ingredientai, bet rezultatas maloniai stebina - minkšta, sultinga mėsa. Mums labai patiko, todėl skubu dalintis. Gal susigundysit?

2015 m. spalio 19 d., pirmadienis

Blynai su šokolado gabaliukais / Chocolate Chip Buttermilk Pancakes


Purūs, minkšti kefyro blynai su šokolado gabaliukais.


Blynai, blyneliai. Dar vieni. Su šokolado gabaliukais. Labai neprasti, purūs, minkštučiai, labai skanūs! 

2015 m. spalio 17 d., šeštadienis

Airiška sodos duona su razinomis / Irish Soda Bread with Raisins


Skani, saldi airiška sodos duona su razinomis ir apelsinų žievele.


Tai nebe pirma mano kepta airiška sodos duona. Labai seniai esu kepusi tradicinę, paprastą sodos duoną. Tik tada aš ja taip nesidžiaugiau, kaip šita. Labai skani, labai kvapni, šiek tiek saldi duonelė. Be viso to, greitai, lengvai paruošiama be kildinimo ir ilgo minkymo. 


2015 m. spalio 15 d., ketvirtadienis

Makaronai su sūriu / Mac and Cheese


Labai skanūs kepti makaronai su sūriu ir traškia plutele.


Žmonės kalba, o karavanas eina toliau. Šiandien siūlau fantastišką patiekalą pietums - makaronai su sūriu. Puikus sūrių balansas, traški plutelė, itališkas polėkis - pančeta. Man super derinys. Padažo tiek, kiek reikia: nei per daug, nei per mažai.

Apskritai, puikus patiekalas - paruošiamas greitai, lengvai, skonis labai geras. Ko daugiau norėti iš recepto?

2015 m. spalio 14 d., trečiadienis

Tiramisu tortas / Tiramisu Cake


Tiramisu tortas pagal Beatos receptą.


Toliau tęsiu savo planus: kepti naujus tortus ir bandyti Beatos kepinių receptus. Šį kartą Tiramisu tortas. Vaje vaje, seniai tiek darbelio neturėjau su tortu. Gana lepus ir sudėtingas biskvitas, nemažai žingsnių, ne tiek labai sunkių, kiek užimančių laiko. Todėl visai nestebina, kodėl šeši Beatos knygos puslapiai skirti vien šiam tortui. Yra ką pasakyti...  

2015 m. spalio 13 d., antradienis

Kefyro blynai su mėlynėmis / Blueberry Buttermilk Pancakes


Purūs, minkšti kefyro blynai su mėlynėmis ir kvapniu apelsino žievelės tvistu.


Mūsų šeimoje šiuo metu nauja manija - blynai. Kepu savaitgaliais, kartais ir dažniau. Kiekvieną kartą bandau kažką naujo, keičiu ingredientus, priedus. Dar nenusivylėm nė vienais blynais, priešingai, kuo toliau, tuo blynai skanesni, o ir mano kepimo technika žymiai pagerėjo. Pagaliau moku kepti nuostabius, skanius ir gražius blynus! 

Visada norėjau mokėti tokius blynus kepti: storus, išsipūtusius, gražiai apskrudusius, neriebaluotus. Tešlą maišydavau iš akies, paprasčiausią: miltai, kiaušiniai, pienas. Kaitrą dažnai reguliuodavau, aliejaus negailėdavau, o rezultate gaudavosi prėski, riebaluoti, paprasti, visai neminkšti blynai. Su laiku, vadovaudamasi receptais ir kitų patarimais blynai gaudavosi vis geresni ir skanesni. Su kiekviena nauja blynų partija, vis kažką naujo išmokstu ir tuo labai džiaugiuosi. Dabar šeimyna pamačiusi, jog mama maišo blynų tešlą, spirgėte spirga ir nekantriai laukia pirmos blynų keptuvės. Blynai dingsta akimirksniu...

Šie kefyro blynai su mėlynėmis - labai skanūs, purūs (kas be ko) su mėlynėmis ir slaptu ingredientu - apelsino žievele. Ji nėra būtina, galima keisti ir citrina, tačiau labai puikiai papildo ir sujungia visus skonius. Man tobula.

2015 m. spalio 12 d., pirmadienis

Kuskuso salotos / Couscous Salad


Skanios, gaivios, šviežios kuskuso salotos su pomidorais, agurkais ir avinžirniais.


Kadangi sulaukiau palaikymo ir prašymų pasidalinti ne tik saldžiais receptais, bet ir įprastu maistu nuo šiol kartkartėmis tą ir padarysiu. Šiek tiek plačiau atversiu savo virtuvės duris ir pasidalinsiu mūsų šeimos kasdieniniu (gal ir šventiniu) meniu. Labai mėgstu eksperimentuoti, bandyti ne tik naujus kepinių, bet ir kitų patiekalų receptus. Taip mėgstu, jog kas savaitę išmėginu bent keletą naujų receptų, o kartais išeinu iš proto ir išbandau penkis ar visus dešimt. Nemėgstu valgyti nuobodžiai, mėgstu ragauti, eksperimentuoti, susipažinti su kitų šalių virtuvėmis. Mūsų racione daug makaronų, mėsos, žuvies patiekalų. Dažnai maišau naujas salotas, darau užkandėles. Ragaujam, džiaugiamės, kritikuojam. Na, su laiku pamatysite ir tikiuosi atrasite skanių idėjų, pamėgsite taip, kaip mėgstame mes. 

Kol kas dalinuosi sveikuolišku, šviežių kuskuso salotų receptu. Reikia apšilti ir apsiprasti su naujais darbais ir tikslais. 

Salotos - skanios, gaivios, šviežios, maistingos. Labiausiai jose man patinka avinžirniai ir perlinis kuskusas. Yummy. 

2015 m. spalio 11 d., sekmadienis

Avižiniai sausainiai su lazdynų riešutais / Oatmeal Hazelnut Cookies


Labai skanūs avižiniai sausainiai su lazdynų riešutais.


Avižiniai sausainiai buvo kažkada mano labai mėgti ir turbūt dažniausiai kepti sausainiai. Išbandžiau ne vieną receptą ir ne vieną skonių derinį: razinos, kokosai, įvairios sėklos. Bet niekada neragavau avižinių sausainių su lazdynų riešutais, todėl šis receptas suintrigavo. Nenusivyliau. Gavosi labai skanūs sausainiai, be trūkumų. Lazdynų riešutai juose man malonus atradimas. 

2015 m. spalio 10 d., šeštadienis

Mielinis pyragas su varške ir slyvomis / Yeast Cake with Plums and Curd Cheese


Kvapnus, minkštas, saldus mielinis pyragas su varškės-balto šokolado įdaru ir slyvomis.


Pyragas labai turtingo skonio: balto šokolado saldumas, slyvų rūgštumas, citrinos, vanilės kvapnumas, varškė ir mielinis, minkštas pyrago pagrindas. Puikus balansas. Nieko nei neatimti, nei pridėti. 

2015 m. spalio 8 d., ketvirtadienis

Kalmarų salotos / Calamari Salad


Įdomios kalmarų salotos su rukola, pomidorais ir citrinų/alyvuogių užpilu.


Nors tokių receptų nemėgstu čia skelbti, tačiau šį kartą padarysiu išimtį. Aš dievinu jūros gėrybes. Pamačiusi šių salotų receptą, tiek jų užsigeidžiau, jog teko palakstyti po parduotuves ir paieškoti kalmarų. Labai spirgėjau, labai norėjau. Gerai, kad salotos pavyko visai neblogai. Man labai skanu. Čia susipina daug įvairių skonių: citrinos rūgštumas, rukolos kartumas, pomidorų saldumas, gaivumas, alyvuogių ir kaparėlių sūrumas. Visa skonių paletė. Ir aišku, kalmarai. Tie, kas mėgsta jūros gėrybes ir kitus išvardintus produktus (rukolą, alyvuoges, kaparėlius, nes tikrai ne visi yra jų fanai), manau džiaugsis šiomis salotomis. 


Printfriendly