Add

2016 m. lapkričio 13 d., sekmadienis

Mūsų šeimos savaitės pietų meniu (16 savaitė)



Sveikos, mielos šeimininkės (ir šeimininkai)! Taip, perskaitėte teisingai mano šeimos meniu grįžta į eterį. Jau kuris laikas (vėl) planuoju savo šeimos meniu, kaupiu sąrašus, keičiu strategijas. Kodėl buvau nustojusi? Sužinosite, kai būsiu tikrai pasiruošusi garsiai išrėkti naujienas (kol kas dar ne laikas). Tai buvo trumpas, laikinas periodas. Bet apie tai kada nors vėliau... O dabar...


Truputį priminsiu mūsų šeimos situaciją ir kaip, kodėl sudarinėju meniu. Esame trijų asmenų šeima (du suaugę, vienas vaikas (beveik trijų metų)). Vyras dirba naktinėje pamainoje, aš prižiūriu dukrą namuose. Dėl šių priežasčių planuoju tik pietų meniu - tai vienintelis metas, kada visa šeima valgome kartu (neskaitant išeiginių). Pusryčius visi valgome skirtingus: vyras - tai ką randa šaldytuve, likučius, vaisius ir pan., dukra - dažniausiai grūdų, kruopų košes, aš - priklausomai nuo nuotaikos ir norų: sumuštiniai, granola, jogurtas, kiaušiniai ir pan. Vakarienei dažnai valgome, kas lieka nuo pietų arba kažką lengvo: salotas,  daržoves, vaisius, sriubas, blynus ar kažką kito, ką sugalvoju. Nesame šeima, kuriai reiktų dešros ir mėsos su kiekvienu valgymu. Man, apskritai, mėsos pakanka keletą kartų per savaitę. Vyrui, aišku, norisi dažniau. Nesame dideli žmonės, apetitai mūsų nėra žvėriški, neprisikemšame.
Planuodama meniu stengiuosi įtraukti skirtingų rūšių mėsas (jautieną (dažniausiai  ją renkuosi), kiaulieną, avieną), paukštieną (vištieną, kalakutieną ir kt.), būtinai bent kartą per savaitę žuvį (lašišą, menkę, upėtakį ar kt.); makaronų patiekalus (juos puikiai valgo dukra, mes su vyru taip pat mėgstam); bulves ir kruopas: ryžius, grikius, lęšius dažniausiai įtraukiu kaip garnyrą arba sriubų pavidalu. Daržovės (ne bulvės) - privalomas garnyras prie kiekvieno patiekalo: šviežios, virtos, apkeptos, nesvarbu. Stengiuosi pamaišyti. Į savaitę bent kartą ar kelis kartus gaminu sriubą. Dažniau negaminu, nes kitaip lieka. Sriubas kartais planuoju iš anksto, kartais ne. Produktų joms išvirti ir taip dažniausiai turiu. Tiesiog stebiu, kaip eina savaitė, ką šeima valgo, ko ne, kada reikia papildomai kažką išvirti. Neretai verdu būtent tą dieną, kai valgome kažkokio patiekalo likučius, tą patį maistą kelias dienas iš eilės. Taip ir sočiau, įvairiau ir žinau, kad sriuba bus tikrai suvalgyta. Nereikės šeimos įkalbinėti valgyti.
Ką darau kitaip? Planuoju ir perku produktus tik 5 patiekalams savaitei. Kodėl neplanuoju 7 patiekalų? Mums per daug. Visada lieka bent dienai (kartais ir dviems) likučių nuo kažkokio gaminto patiekalo. Visada. Todėl nėra prasmės planuoti ir prisipirkti daugiau nei reikia. Pradėjau planuoti tik 5 patiekalus dar ir dėl to, kad būna 'tinginio' dienų, kai nesinori kelti kojos į virtuvę, kai esame užsiėmę, kai valgome mieste ar pasiimame maistą išsinešimui, ar tiesiog išsitraukiame iš šaldiklio kažką greito, jau paruošto. Be to, savaitės pabaigoje dažnai lieka produktų, iš kurių kažką ir taip galima pagaminti. Turiu produktų sąrašą, kuriuos visada perku (nepaisant meniu): spintelės produktai, šviežūs produktai ir tie, kurie keliauja į šaldiklį. Iš jų galėčiau pagaminti tikrai ne vieną patiekalą, todėl nestresuoju, įjungiu kūrybiškumą, peržvelgiu likučius ir gaminu ekspromtu, jei to reikia. Turiu idėją tuo sąrašu pasidalinti su Jumis ateity. Duokite man žinoti (palikite komentarą) ar tai Jus domintų.
Dar vienas dalykas, kurį pradėjau labiau praktikuoti - produktų šaldymas. Jei matau, kad kažko tikrai nesunaudosim, 'gresia' išmetimas ir nėra 'langelių' bei idėjų, ką iš to paruošti, dedu į šaldiklį. Ne tik prieskonius, daržoves, bet ir sūrį (fermentinį), kumpį ir kt. Apsipirkimo dieną (apsiperkame vieną kartą savaitėje) tuos produktus 'sutvarkau': sutarkuoju, supjaustau, susidedu porcijomis į šaldymo maišelius ir tvarka! Ne tik sutaupau, neišmetu, ko nereikia, bet ir daug geriau jaučiuosi! Atrodo lyg būtumei nudirbusi kažką gero.
Taip pat būna, kad iš anksto pasiruošiu tam tikrus ingredientus. Pavyzdžiui, supjaustau daugiau svogūnų, salierų ar kt. daržovių, susidedu į indelius ir šaldytuvą, nes žinau, kad reikės jų kitai dienai. Kitą dieną pietūs gaminasi daug greičiau, nes dalis produktų būna jau suruošti.
Piniginės reikalai planuojant meniu tikrai pasitaiso. Nors į parduotuvę visada nešuosi sąrašą, ko reikės suplanuotiems patiekalams, bet nesame labai griežti. Sąrašas man labiau reikalingas, kad kažko neužmirščiau ir nereiktų grįžti atgal į parduotuvę. Kaip minėjau, yra produktų, kuriuos perkame kiekvieną savaitę, kuriais visada užpildau spinteles, šaldytuvą, šaldiklį, o ir norų neribojame. Taip pat peržvelgiu akcijines prekes. Jei pasitaiko gera akcija, būtinai perku. Vėliau kitą ar dar kitą savaitę iš jų gaminu. Būna (nors retai), kad parduotuvėje pakeičiu kažkokį suplanuotą patiekalą kitu. Taip nutinka, jei randu akciją šviežiai mėsai, žuviai, paukštienai ir nenoriu, jos šaldyti. Tada išbraukiu, kažką ką suplanavau ar ką galima nukelti savaitei, o gaminu pakaitinį patiekalą.
Atrodo galėčiau tęsti ir tęsti, dar visomis mintimis nepasidalinau. Tačiau laikas ribotas, daugiau kitą savaitę!

Dalinuosi mūsų pietų meniu:



PIRMADIENIS

Orkaitėje keptas upėtakis su bulvėmis ir šv. daržovių salotomis

ANDTRADIENIS

Netikras zuikis (jautienos) pomidorų padaže su keptomis bulvėmis

TREČIADIENIS

Likęs netikras zuikis
Perlinių kruopų sriuba

KETVIRTADIENIS

Orkaitėje kepti vištienos sparneliai BBQ padaže su šv. daržovėmis

PENKTADIENIS


ŠEŠTADIENIS


SEKMADIENIS

Likę kepsniai
Raudonųjų lęšių sriuba su makaronais

2 komentarai :

  1. Labai įdomu būtų savaitiniai meniu! Pati kartais pritrūkstu idėjų, tai būtų tikras išsigelbėjimas. :)

    Džiaugiuosi, kad pradėjote kurti ir video receptus youtube.

    Neseniai atradau Jūsų puslapį, tik nepamenu, ką gaminau, bet viskas pavyko. Patiko, kad niekas "nepaslėpta", "nenusukta", todėl drąsiai žinau, kad viskas pavyks, nes parašyta taip, kaip yra.
    Mano kitas bandymas bus Velniškai šokoladinis tortas.

    Šilčiausi linkėjimai iš Kauno!

    AtsakytiPanaikinti
  2. Ačiū už tokius šiltus linkėjimus ir komentarą! Malonu ir gera žinoti! Tikiuosi rasite ir daugiau čia naudingų idėjų bei receptų ;)

    AtsakytiPanaikinti

Printfriendly