Add

2015 m. gruodžio 8 d., antradienis

Keptas Provanco tunas / Tuna Provencale


Keptas tunas su Provanco skoniais.


Tunas nėra pati mėgstamiausia mano žuvis. Gaminu, tačiau retai. Valgau labiau iš idėjos ir nusiteikimo, kad tuną valgyti sveika, o ne kad būtų labai skanu. 

Skaniausias man žalias tunas ir tik labai plonai pjaustytas (alla nigiri). Su jūrų dumbliais, ryžiais, čili padažu, trupučiu majonezo, avokadu ar agurku,  salotomis ir sezamų sėklomis. Tokį tuną valgiau/valgyčiau kasdien. Kadangi mano gerieji laikai japonų restorane pasibaigė, o žalio tuno iš parduotuvės nedrįstu ragauti, bet tuno vis dėlto pasiilgau, pamėginau kažką iš jo pagaminti. Juk reikia vitaminų, amino ir 'Omega-3' rūgščių.  

Visai neblogai pavyko. Labai greitas patiekalas, nesudėtingas, iš karto su daržovių garnyru. Man patiko. 



Patarimai, pastebėjimai. Tuną kepkite pagal tai kokios žuvies norite - žalesnės ar visai iškeptos. Jei norite vidutiniškai žalio (angl. medium rare) tuno, kepkite 8-10 minučių. Jei norite visiškai iškepusio (angl. well done), kepkite dar 5-10 minučių ilgiau. 

Sudėtingumas. Lengvai paruošiama.

Mano recepto ir skonio vertinimas. 3/5. Skanu, galbūt kartosiu. 

Ką nors gaminote pagal čia rastą receptą? Pasidalinkite savo kūrinių nuotraukomis Baking Secrets Facebook profilyje. Pasidžiaukime kartu!



Keptas Provanco tunas 
Receptas adaptuotas iš Gordon Ramsay knygos 'World Kitchen'

Ingredientai

4 tuno kepsniai (kiekvienas apie 180 g ir 2 cm storio)
2-3 šaukštai alyvuogių aliejaus
1 raudonas svogūnas
4 česnako skiltelės
1 geltona paprika
1 raudona paprika
Druskos, pipirų pagal skonį
2 nedidelės cukinijos
400 g smulkintų konservuotų pomidorų
1 šviežio čiobrelio šakelės
1 šviežio rozmarino šakelės
50 g juodųjų alyvuogių (be kauliukų)
1 citrina
Saujelė baziliko lapelių 

Gaminimo eiga
  1. Orkaitę įkaitinkite iki 200 laipsnių.
  2. Keptuvėje įkaitinkite alyvuogių aliejų. Dėkite smulkiai pjaustytą svogūną, česnaką, paprikas, pabarstykite druska, pipirais ir kepkite ant vidutinės ugnies apie 5-6 minutes, kol pradės minkštėti.
  3. Į keptuvę dėkite stambiai pjaustytas cukinijas, dar pakepkite 2-3 minutes.
  4. Sudėkite konservuotus pomidorus, čiobrelį, rozmariną ir alyvuoges, išmaišykite ir dar kelias minutes pakepkite. 
  5. Viską supilkite į keramikinį kepimo indą. 
  6. Tuno kepsnius ištrinkite druska ir pipirais ir apšlakstykite trupučiu alyvuogių aliejaus. 
  7. Sudėkite tuną ant daržovių. Citrinos griežinėlius išdėliokite tarp tuno kepsnių ir ant viršaus dar užbarstykite pipirų.
  8. Kepkite 8-10 minučių, jei norite vidutiniškai žalio (angl. medium rare) tuno. Jei norite visiškai iškepusio (angl. well done), kepkite dar 5-10 minučių. 
  9. Užbarstykite baziliko ir tiekite su duona ar keptomis bulvėmis. 


    Tuna with Provence flavours.

    Tuna Provencale
    Recipe adapted from Gordon Ramsay's book 'World Kitchen'

    Ingredients


    4 tuna steaks (about 180 g each and 2 cm thick)
    2-3 tbsp olive oil
    1 red onion
    4 garlic cloves
    1 yellow pepper
    1 red pepper
    Salt and pepper to taste
    2 medium courgettes
    400 g chopped plum tomatoes
    1 thyme spring
    1 rosemary spring
    50 g pitted black olives
    1 lemon
    Some basil leaves

    Instructions
    1. Preheat the oven to 200 degrees. 
    2. Heat the olive oil in a pan. Add chopped onions, garlic and peppers with some seasoning. Saute for 5-6 minutes until they begin to soften.
    3. Add the courgettes, stir well and cook for 2-3 minutes.
    4. Now add chopped tomatoes, thyme, rosemary and olives, mix and cook for a few minutes. 
    5. Transfer the cooked veggies to a wide ovenproof dish. 
    6. Rub the tuna steaks all over with salt and pepper, drizzle with some olive oil. Overlap the tuna steaks on top of the vegetables and tuck the lemon slices between. Add a generous grinding of pepper then place in the oven.
    7. Bake for about 8-10 minutes until the tuna is cooked to medium rare. If you prefer tuna well done, bake for a further 5-10 minutes.
    8. Scatter shredded basil over the dish, serve with country bread, or with sauteed potatoes.

    3 komentarai :

    1. O jus jo neperkepete? Nes atrodo sausokai.
      Is tuno geriausia gaminti tartarus, carpacus ir vos apkeptus kepsnius.
      Tiesiog perkepti tunai yra sausa ir neskanu, net padazas nepades ;)
      Atsiprasau, kad kisuosi, bet tiesiog esu labai didele tuno gerbeja, pridariusi daug klaidu :)

      AtsakytiPanaikinti
      Atsakymai
      1. Visko gali būti. Pirmą kartą kepiau orkaitėje ir vis traukiau, dėjau atgal į orkaitę kelioms minutėms. Tai gal ir persistengiau :) Reikia mokytis ir atrasti tą ribą... ;)

        Panaikinti
    2. Su tiek prieskonių kaip turėtų būt skanu.. kaip bebūtų keista niekad tuno negaminau, kažkaip perku tik lašišą :D

      AtsakytiPanaikinti

    Printfriendly