2015 m. gegužės 18 d., pirmadienis

Tortas 'Napoleonas' / Napoleon Cake



Tobulas klasikinis tortas karalius 'Napoleonas'.


Šį tortą brandinau nuo Velykų. Iš pradžių mintyse, tuomet tyrinėjau daug skirtingų receptų, aišku, pasimečiau tarp jų gausybės. Labai norėjau klasikinio senovinio 'Napoleono' recepto, tačiau kuris tas receptas tikrasis labai sunku suprasti. Galiausiai, apsistojau ties rusiškam portale rastu lakštų receptu, o kremą gaminau pagal žurnaliuke rastą receptą. Jį jau buvau išbandžiusi anksčiau ir nenorėjau jokio kito. Rezultatas gavosi, tiesiog, nuostabus. Tortas puikus, pirštus galima apsilaižyti. Labai savim didžiuojuos! 


O ko nesididžiuoti? Vos prieš metus džiaugdavausi iškeptu pačiu paprasčiausiu batonu ar pyragu, o dabar galiu ploti rankomis, nes net patį tortų karalių 'Napoleoną' pavyko nugalėti! Jei galiu aš, galit ir Jūs! 



Patarimai, pastebėjimai. Gaminant tešlą labai svarbu, kad produktai: sviestas, vanduo būtų šalti. Kad būtų lengviau galite sviestą tarkuoti burokine tarka, tada reikia mažiau pastangų kapojant ir viskas greičiau bei paprasčiau. Degtinė pilama dėl lakštų tekstūros. Jos skonio tikrai nejausite. Aš neturėjau, todėl pyliau romą. Tiko. 

Tešlą atšaldykite valandą šaldytuve, tuomet padalinkite į 10 dalių. Kol dirbsite su viena dalimi, kitas sudėkite ant maistine plėvele apvyniotos lėkštės ir padėkite į šaldytuvą. Taip imkite po vieną ir dirbkite. 

Lakštus kočiokite kuo ploniau. Aš kočiojau iš karto ant kepimo popieriaus. Daug lengviau kočiojasi, jei pabarstysite šiek tiek miltų. Kočiojau didesnius nei 22 cm skersmens lakštus (pasiėmiau 22 cm torto formos pagrindą ir taip pasitikrinau). Tada iškart apipjausčiau 22 cm skersmens lakštus, subadžiau šakute, kad per daug neišsipūstų. Atraižėles pastūmiau toliau ir kepiau kartu su lakštais. 

Kremą gaminkite iškart pasigaminę tešlą, kol ji šals šaldytuve. Kol tešlą kočiosite ir kepsite lakštus, kremas atvės. Miltus pakepiname su sviestu, kad nesijaustų miltų skonio. Kremą kaitinkite, kol sutirštės 5-7 minutes. Kaip patikrinti? Merkite šaukštą į kremą, perbraukite pirštu, jei kremas tirštas, nebėga, reiškias konsistencija gera. Išvirusį kremą aš perkošiu per sietelį, kad būtų tolygus. Tas nėra būtina. Perpilu į kitą dubenį, kad greičiau pravėstų. Kai įmaišysite kiaušinį, vanilę, kitus produktus, palikite kremą kambario temperatūroje, kad atvėstų. Tuomet uždenkite plėvele ir dėkite į šaldytuvą. Kol keps lakštai, kremas bus pakankamai atvėsęs. Maistinė plėvelė turi liesti kremą, kad nesusidarytų plutelė. 

Iškepti lakštai šiek tiek susitrauks. Bus maždaug 20 cm skersmens. Man puikiai tilpo į mano 20 cm tortinę, todėl tortą sutepiau būtent joje. Kremo dėjau po 2-3 medinius šaukštus. Paskutinį lakštą dėjau puslelėmis į apačią, kad viršus būtų lygus. 

Tortą per naktį palikau šaldytuve (maždaug 10 valandų). Ryte išėmiau iš formos, apibarsčiau trupiniais. Man šiek tiek pritrūko trupinių visam tortui (šiek tiek torto šono liko nepadengta). Kad tikrai užtektų galit pasilikti 1 lakštą ir jį sutrupinti. 

Ragavom iš karto ir jau buvo labai skanu. Kuo ilgiau stovės tortas šaldytuve, tuo taps minkštesnis, labiau susigers kremas. 

Visas gaminimo procesas užtruko plius minus 2,5-3 valandas. Kai viską susidėlioji ir receptas geras, viskas vyksta sklandžiai ir greitai. 

Kaip jau minėjau, tortas mano ir vyro skoniui tobulas. Netrūksta jame nieko, nei rūgščios uogienės, nieko. Nors kremas saldus, bet 'negelia dantų'. Mano skoniui labai labai. Vyrui taip pat. Prašė dar kepti.



Sudėtingumas. Reikia pasistengti.

Mano recepto ir skonio vertinimas. 5/5.  Tobulas, būtinai kartosiu.

Ką nors gaminote pagal čia rastą receptą? Pasidalinkite savo kūrinių nuotraukomis Baking Secrets Facebook profilyje. Pasidžiaukime kartu!


Tortas 'Napoleonas'
Receptas adaptuotas iš Gotovim Doma ir žurnalo 'Kviečiu prie stalo' priedo 'Tešlos'

Ingredientai
20 cm apvaliai torto formai
1 puodelis - 250 ml

Torto lakštams
325 g miltų
Žiupsnelis druskos
200 g šalto sviesto
1 kiaušinis
75 ml šalto vandens
1/2 šaukštelio acto 
1 1/2 šaukštelio degtinės ar romo

Kremui
500 ml pieno
1 puodelio (200 g) cukraus
1/2 puodelio (65 g) miltų
200 g sviesto
1 kiaušinis
1 šaukštelis vanilės ekstrakto
1 šaukštas romo
1 citrinos žievelės

Gaminimo eiga
  1. Miltus paskleiskite ant stalo paviršiaus, sudėkite šaltą kubeliais pjaustytą (arba tarkuotą) sviestą ir kapokite aštriu peiliu, kol neliks sausų miltų. 
  2. Šaltą vandenį, actą, degtinę sumaišykite puodelyje. Berkite druską, įmuškite kiaušinį ir viską išplakite. 
  3. Miltuose padarykite duobutę, po truputi pilkite vandens mišinį ir toliau kapokite, kol supilsite visą vandenį. Tuomet užminkykite tešlą. Tešlą suvyniokite į maistinę plėvelę ir dėkite valandai į šaldytuvą. 
  4. Kol tešla vėsta, pasiruoškite kremą. Pieną su cukrumi pakaitinkite, kol cukrus ištirps ir pienas įkais. Neužvirkite! Kitame puode ištirpinkite sviestą, suberkite miltus ir 3-4 minutes pakepkite vis pamaišydami. Į sviesto-miltų mišinį supilkite karštą pieną ir nuolat maišydami virkite, kol sutirštės. Tai turėtų trukti apie 5-7 minutes. Kremą nukelkite nuo ugnies ir 10-15 minučių atvėsinkite. Kremui pravėsus, įmuškite ir įmaišykite kiaušinį, vanilę, romą bei tarkuotą citrinos žievelę. Palikite kremą atvėsti iki kambario temperatūros, vėliau uždenkite plėvele ir dėkite į šaldytuvą. 
  5. Išimkite tešlą iš šaldytuvo, padalinkite į 10 lygių dalių (1 dalis apie 65-70 g). Kočiokite |šiek tiek didesnius nei 22 cm skersmens lakštus. Kočiokit tiesiai ant kepimo popieriaus pabarstę šiek tiek miltų (lengviau kočiosis). Apipjaukite 22 cm lakštus, subadykite šakute. Atraižėles palikite, iškepusias panaudosite trupiniams. 
  6. Lakštus kepkite 220 laipsnių temperatūroje 5-7 minutes. 
  7. Tortą sutepkite 20 cm tortinėje. Paskutinį lakšto sluoksnį dėkite pūslelėmis į apačią, kad torto viršus būtų lygus. Dėkite į šaldytuvą bent nakčiai.
  8. Išimkite iš formos ir papuoškite trupiniais.


Best ever classic Napoleon Cake.

Napoleon Cake
Recipe adapted from Gotovim Doma and magazine 'Kvieciu prie stalo' , 'Teslos'

Ingredients
For 20 cm springform cake tin
1 cup - 250 ml

For the pastry
325 g plain flour
Pinch of salt
200 g cold butter
1 egg
75 ml cold water
1/2 tsp vinegar
1 1/2 tbsp vodka or rum

For the cream
500 ml milk
1 cup (200 g) sugar
1/2 cup (65 g) plain flour
200 g butter
1 egg
1 tsp vanilla extract
1 tbsp rum
1 lemon zest

Directions
  1. Sift the flour on you working surface, add cold diced butter (or grated) and chop with the knife until all flour is incorporated. 
  2. In a small bowl mix cold water, vodka, vinegar. Add salt, egg and whisk everything. 
  3. Make a hole in the flour, pour some water mixture and chop further. Do this until all water is incorporated. Knead a dough, wrap it in a cling film and for an hour pop in the fridge. 
  4. While the pastry is chilling, make the cream. Heat the milk and sugar until the sugar is dissolved and the milk is hot. Do not boil. In a separate pan melt the butter, add the flour and cook for 3-4 minutes. Do not forget to stir. Pour the hot milk over the butter mixture and heat until thickens. It should take 5-7 minutes. Remove the cream from the heat and leave for 10-15 minutes to cool. Then add the egg, vanilla, rum, lemon zest and whisk everything. Leave to cool at room temperature, cover with the cling film and pop in the fridge. 
  5. Take the pastry from the fridge, divide into 10 equal pieces (1 piece about 65-70 g). Roll out each pieces into bigger than 22 cm diameter circle. Roll the pastry straight on the baking paper (dust with some flour). Cut out 22 cm circle, prick with the fork. Do not throw the remaining pastry, bake it and make crumbs to decorate the cake.
  6. Bake the pastry sheets in the preheated to 220 degrees oven for 5-7 minutes until golden.
  7. Take 20 cm springform cake tin and arrange the cake. Put the cake to the fridge to chill overnight. 
  8. Decorate with the crumbs.

15 komentarų :

Laura rašė...

Sveiki, gaminau sita, viskas gavosi kuo puikiausiai, nes aprasymas yra labai tikslus. Tik noreciau paklausti kaip jums gavosi 23 cm skesmuo, nes man jis gavosi daug mazesnisir tik 9 paploteliai ar dariau kazka ne taip? nors paploteliai buvo labia plonai iskocioti.

Baking Secrets rašė...

Pacio torto skersmuo gavosi 20 cm, nes lakstai susitrauke (o kociojau tesla 23 cm skersmeniu ant kepimo popieriaus labai labai plonai, vos nepermatomai, reikejo padirbeti). Manau optimalus skaicius lakstu ir butu tarp 8-10 is tokio kiekio teslos, stengiantis kocioti kuo ploniau. Esu bandzius storiau kocioti, man neskanu tada ir lakstai stori, kieti. O jus kociojot ant kepimo popieriaus? Daug lengviau kocioti ir ta tesla gal kitaip issitempia.

Baking Secrets rašė...

Pasimatavau savo formą pagal kurią apipjausčiau tešlą, tai ji tiksliau 22 cm skersmens. Kočiojau truputį didesnius, po to apipjausčiau tokio dydžio 22 cm, o kai iškepė beliko 20 cm :) Tiksliau jau nenupasakosiu :)

laura rašė...

taip ant kepimo popieriaus, nu as galvojau kad tikrai plonai :) bet vistiek tortas gavosi skanus dariau pirma karta nenusivyliau tik saldus labia mums truputi per saldus kazin imnoa sumazinti cukraus kieki?

Baking Secrets rašė...

Svarbu pavyko ir skanu buvo, o ten 9 ar 10 lakštų nėra didelio skirtumo :) Antrąkart darant jau tiksliau žinosit, kaip norit pagal save pasidaryti. Jums per saldu? Va, kaip skiriasi skoniai :) Nedrįsčiau mažinti cukraus kiekį, nes tas kremas ir turi būti saldus. Norint sumažinti saldumą, būna deda rūgščios uogienės (juodųjų serbentų, spanguolių) pertepimą vieną ar kelis. Taip numuštumėt saldumą šiek tiek.

Unknown rašė...

Isbandziau jusu receptuka. Tortas pasakiskai skanus toks senovinio skonio o lakstai gavosi tobuli:)!!

Unknown rašė...

ar galima deti margarina vietoj sviesto?

Baking Secrets rašė...

Į kremą tikrai ne, į lakštų tešlą galima bandyti, bet irgi nelabai rekomenduočiau. Nebent tai kepinių margarinas/sviestas/mišinys

dani rašė...

Sveiki. Kaip manote, ar galima lakštus išsikepti anksčiau, o sutepti tik po 4 dienų?

Baking Secrets rašė...

pati nesu tiek laikiusi, bet manau, kad galima

Anonimiškas rašė...

Sveiki, vakar gaminau šį tortuką, tikrai gan aiškiai aprašytas, tik man per saldus kremas, ir tortas skanesnis ir minkštesnis gaunas kai stovi kambario temperatūroje, jau kelintą kartą įsitikinau, bet vistiek šį kart laikiau šaldytuve ir gavosi kietokas, pastovėjęs kambaryje suminkštėjo ir gavosi liuks. Ačiū už receptą.

Anonimiškas rašė...

Vakar gaminau šį tortuká. Kol kas stovi šaldytuve,-laukia vakaro šventės.
Bet toks klausimas iškilo: ar lakštai pakyla kai sudreksta šaldytuve?:) nes man jo aukstis kiek labiau primena pyraga ne torta :) nors lakstu gavosi kazkur apie 9 vnt:)

Aida rašė...

Kepiau pagal jūsų receptą, tik padidinau norma, gavosi 14 lakštu po 28 cm skersmens. Sutepus tortas gavosi 26 cm skersmens ir maždaug 7-8 cm aukščio. Skonį isbandysim šeštadienį. Dekui už receptą ir itin tikslus aprašymus!

Kursiyer rašė...

Kazin ar butu galima tesla maisyti kombaine? Kaip as ir darau ruosdama sviestine tesla

Unknown rašė...

Sveiki darau torta klausimas ar kremas turi būti toks skystas nes viriau pagal laika tai nežinau ar jis tinkamas naudoti?

Printfriendly