2014 m. gruodžio 15 d., pirmadienis

Varškės žagarėliai / Cottage Cheese Donuts


For English recipe, please scroll down

Minkšti, skanūs, saldūs varškės žagarėliai. 




Varškės žagarėlius prisimenu iš vaikystės. Juos mums kepdavo mama. Vaikystėje tai buvo vienas mėgstamiausių desertų-kepinių. Jų mama prikepdavo didelį kalną, valgydavom kelias dienas nesustodami. Neatsibosdavo. Dar pradžioje, išėjus gyventi atskirai nuo tėvų ir aš dažnai kepdavau žagarėlius, tačiau laikui bėgant jų vietą užėmė kiti nauji skoniai. 

Visai neseniai pagalvojau, kad per mažai laiko skiriu knygų skaitymui. Po dukros gimimo tiek pasinėriau į kepinius, jog praktiškai visas laisvalaikis paskirtas tam, o kiti mano hobiai šiuo metu primiršti. Tik neseniai pamaniau, jog dukrai greit bus metai ir jau šį savaitgalį po atostogų grįžtu į darbą, o knygą rankose per tuos metus laikiau tik trumpam; tai vieną, tai kitą, nė vienos taip ir neužbaigiau. Ne, pasakiau sau. Gana. Lentyna užgrūsta knygomis, o per visus metus nė vienos knygos neįdėjau į 'perskaitytų' skyrelį, neskaitant knygų apie nėštumą, gimdymą, vaikučių priežiūrą ir ligas. Tačiau žinojau, kad vien pasižadėjimo sau, jog nuo šiol skaitysiu daugiau, neužteks, todėl nusprendžiau perskaitytas knygas trumpai aprašyti naujame knygų blog'e - Laikas su knyga, pasidalinti savo knygų lentyna, mintimis apie perskaitytas knygas, turėti mažytį elektroninį knygų sąrašą su ženkleliu 'mano skaitytos knygos'. Galbūt kažkada kils mintis grįžti ir kokią knygą perskaityti dar kartą (kartais tą darau), dažnai pasimiršta jų pavadinimai, autoriai, o ir rašytinis konspektas primintų apie tai, kas tuomet patiko, kuo gyvenau, ką supratau, ką išgyvenau, o ko ne. Tai mažas mano skaitinių dienoraštis. 

Gal teko kada skaityti A. Miller knygą 'Gabaus vaiko drama ir tikrosios savasties paieška'? Taigi, tai pirmoji mano knyga, kurią po ilgo laiko tarpo nusprendžiau perskaityti, o tiksliau užbaigti skaityti. Knyga - rimta, priverčianti pasukti smegenis ir perkratyti savo ir kitų gyvenimus bei grįžti į vaikystę. Šiek tiek supurto, šiek tiek supykdo, bet įveda aiškumo ir supratimo gyvenime. Norite sužinote daugiau apie knygą? Tai galite padaryti čia.

Pirmasis mano pasižadėjimas įvykdytas ir viena knyga keliauja į 'perskaitytų' skyrelį. Vėlų vakarą bemąstant apie knygą prie arbatos puodelio ir saldaus pyrago gabaliuko, pamaniau, jog knyga taip pat kaip ir maistas sukuria prisiminimus, o kartais abu šie dalykai gali susijungti į vieną akimirką. Kiekvienas patiekalas, kaip ir kiekviena knyga turi savo skonį. Būtent ši knyga man priminė mano vaikystę ir skaniuosius mamos žagarėlius. Pamaniau, kad gera proga pasidalinti receptu...

Receptą pabandžiau atkurti, kadangi mama visad gamindavo 'iš akies'. Gavosi puikūs, minkšti, saldūs varškės žagarėliai. Skaniausi jie dar šilti, bet ir atvėsusiems sunku atsispirti.

Priklausomai nuo žagarėlių dydžio, gaunasi maždaug apie 60 vienetų. 



Varškės žagarėliai

Ingredientai
1 puodelis - 250 ml

200 g varškės
100 g grietinės
400 g miltų
2 kiaušiniai
1 puodelis cukraus
2 šaukšteliai kepimo miltelių
1 šaukštelis vanilės ekstrakto
aliejaus kepimui
cukraus pudros pabarstymui

Gaminimo eiga

1. Dubenyje sumaišykite varškę, grietinę, cukrų, kiaušinius, vanilę. 
2. Kitame dubenyje sumaišykite miltus, kepimo miltelius ir druską bei suberkite į varškės mišinį. Užminkykite tešlą.
3. Ant miltais pabarstyto paviršiaus iškočiokite tešlą, supjaustykite juostelėmis, tada rombais ir peiliu rombo centre padarykite nedidelius įpjovimus. Per skylutę perkiškite vieną tešlos galą, gausite žagarėlio formą.
4. Aliejų gerai įkaitinkite puode ir kepkite žagarėlius. Iškeptus dėkite ant popierinių rankšluosčių, kad nuvarvėtų aliejaus perteklius. Jei norite, apibarstykite cukraus pudra.


RECIPE IN ENGLISH



Soft, delicious, sweet cottage cheese donuts. 


Cottage Cheese Donuts 

Ingredients
1 cup - 250 ml 

200 g cottage cheese
100 g sour cream
400 g plain flour
2 eggs
1 cup sugar
2 tsp baking powder
1 tsp vanilla extract
vegetable oil for frying
icing sugar for dusting

Instructions

1. In a bowl mix together cottage cheese, sour cream, eggs, sugar and vanilla.
2. In another bowl mix flour, baking powder, salt and pour to the cottage cheese mix, combine everything until the dough comes together.
3. Roll out the dough on a floured surface, cut into strips (about 4-5 cm width), then into rhombus (rectangles). In the center of each rhombus cut small holes and then push one end of the rhombus through the hole and you will have a donut shape. 
4. Heat the oil in a pan and bake donuts until golden brown. Put the donuts on the papaer towels to drain the excess oil. Dust with the icing sugar if you want to. 

3 komentarai :

Gabrielė rašė...

Erzini su savo kepiniais, visko taip norėčiau! Gal jau žtenka, ką? :D

Baking Secrets rašė...

Tai kad tu neblogiau erzini su savo kepiniais :D

Ieva rašė...

labai gražūs! tik trūksta daugiau informacijos kokio storumo turi būti iškočiota tešla, kokio dydžio juostelės. Pirmą kartą kepant tai gan svarbu. bet atrodo labai gerai, bandysiu kepti :)

Printfriendly