Add

2014 m. liepos 19 d., šeštadienis

Gooseberry & Almond Cake / Agrastų ir migdolų pyragas





Experience. Couple days ago I saw some gooseberries in the supermarket, bought them and then started looking for nice recipes how to use them. This cake seemed nice because of the combination of almonds and gooseberries, and also because of the whole making process.

The cake is not difficult to make. However, at first I thought it might be not easy to press the crumbs to the cake tin sides, because I never did it before. But it was quite easy.

Taste. A rustic, simple cake with gooseberry sourness and crunchy almond flakes.  

What I would do different next time. Nothing.

Gooseberry & Almond Cake
Recipe adapted from BBC Good Food


Ingredients 
For 20 x 20 cm square cake tin

For the cake
250 g self-raising flour
125 g brown soft sugar
125 g ground almonds
250 g chilled butter

For the filling
350 g gooseberries
85 g caster sugar

For the topping
50 g flaked almonds
2 tbsp of caster sugar

Instructions

1. Grease and line a 20 x 20 cm square cake tin. Heat your oven to 190ºC.
2. Run the butter into the flour, ground almonds and brown sugar to make crumbs. 
3. Press the crumbs to the sides and bottom of the tin. Do not use all the crumbs, leave some for the top of the cake.
4. Toss the gooseberries with the caster sugar, then scatter over the top. 
5. Scatter the remaining crumbs over the top of the cake with the flaked almonds. Dredge with 2 tbsp of caster sugar.
6. Bake for about 50 minutes - 1 hour and until gooseberries start bubbling in the edges. Leave to cook on the wire rack before slicing. 


Patirtis. Pieš keletą dienų parduotuvėje pamačiau agrastų, aišku nusipirkau ir puoliau ieškoti receptų, ką su jais skaniai iškepti. Šis pyragas pasirodė visai įdomus tiek dėl migdolų ir agrastų derinio, tiek dėl jo gaminimo. 

Pagaminti pyragą nesunku. Iš pradžių tuėjau šiek tiek abejonių, ar lengvai išeis tešla padengti formos kraštus, nes niekada to nedariau. Viskas pavyko, nieko sudėtingo. 

Skonis. Kaimiškas, paprastas pyragas su agrastų rūgštele ir traškiais migdolais. 

Ką daryčiau kitaip kitąkart. Nieko.

Agrastų ir migdolų pyragas
Receptas adaptuotas iš BBC Good Food


Ingredientai 
20 x 20 cm kvadratinei pyrago formai

Pyrago tešlai
250 g miltų
125 g rudo cukraus
125 g maltų migdolų
250 g sviesto, šalto
1 1/2 šaukštelio kepimo miltelių

Įdarui
350 g agrastų
85 g cukraus

Pabarstymui 
50 g migdolų (dribsnių)
2 šaukštai cukraus

Gaminimo eiga

1. Riebalais patepkite ir kepimo popieriumi išklokite 20 x 20 cm kvadratinę pyrago formą. Įkaitinkite orkaitę iki 190ºC.
2. Sviestą, miltus, kepimo miltelius, maltus migdolus ir rudą cukrų pirštais trinkite, kol susidarys trupiniai (arba viską susmulkinkite maisto smulkintuvu-kombainu). 
3. Dėkite trupinių masę į pyrago formą ir spausdami suformuokite kraštus, dugną. Nesunaudokite visų trupinių, pasilikte šiek tiek pyrago viršui.
4. Į agrastus supilkite 85 g cukraus, išmaišykite ir sudėkite į formą.
5. Užbarstykite likusius trupinius ir migdolų dribsnius ant agrastų. Užbarstykite 2 šaukštus cukraus ant pyrago viršaus.
6. Kepkite nuo 50 minučių iki 1 valandos, kol agrastai pradės šiek tiek burbuliuoti kraštuose. Palikite atvėsti ant grotelių prieš pjaustydami.

4 komentarai :

  1. What a lovely cake! I wonder how the taste like.

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Thanks! It's pretty nice: little sour from gooseberries, but sweet from the almond pastry :)

      Panaikinti
  2. I've never tried gooseberries! Actually, I don't think I've ever seen them at the store. But I LOVE almond cake!! It's my favorite thing to order when I'm in France! Yours looks delicious!

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Gooseberries were one of favorite berries in childhood. In my original country (Lithuania) they are very popular :) However, I had never tried cakes with them, it was my first attempt and quite successful :)

      Panaikinti

Printfriendly