Add

2013 m. vasario 26 d., antradienis

Irish Soda Bread / Airiška sodos duona



4th Baking Secret which I learned from Paul Hollywood is Soda Bread. It is the traditional bread of Ireland. This bread is really quick to make, perfect when you want to knock something fast for lunch or supper. Soda bread is excellent served warm, fresh from the oven and best eaten  within a day of baking. I tried to leave it longer, but after a day or two it became very hard and not very tasty. Generally speaking, the taste of the bread is not usual. It tastes to me more like salty pie then usual bread. But taste is undoubted thing! My first baking of this bread was not very successful as I made several mistakes. Fist, I didn't flatten the dough enough and didn't cut deeply through the bread before baking as a result it did not bake normally inside. The second time was more successful! Unfortunately, I didn't fall in love with this Irish Soda Bread. However, it was nice to try!


Irish Soda Bread

Ingredients

500 g plain white flour, plus extra for dusting
1 tsp bicarbonate of soda
1 tsp salt
400 ml buttermilk

Instructions

1. Heat your oven to 200ºC and line a baking tray with baking parchment.
2. Put all the dry ingredients into a large bowl and mix well, then stir in the buttermilk to form a sticky dough. Put the dough onto the lightly floured surface and shape it quickly into a ball. Flatten the ball with your hand. Don't be afraid to flatten. Once I did a mistake because didn't flatten enough and bread did not bake inside. Second time was more successful. Also do not put much effort into shaping the dough, because less work you do, the better bread texture will be.
3. Put the dough onto the baking tray. Mark it into quarters, cutting deeply through the bread, almost but not quite through to the base. Here I also suggest, don't be afraid to cut deeply! It will bake sooner and better. Then dust with a little flour.
4. Bake for 30 minutes or until the loaf is cooked through - it should be golden brown and sound hollow when tapped on the base. Leave to cool on a wire rack.

Recipe from the book Paul Hollywood 'How to bake'



Ketvirtoji kepimo paslaptis, kurią išmokau iš Paul Hollywood, - Sodos duona. Tai tradicinė airių duona. Ši duona greitai pagaminama, puikiai tinka, jei norite ką nors greitai paruošti pietums ar vakarienei. Sodos duona skaniausia šilta, ką tik ištraukta iš orkaitės. Rekomenduojama suvalgyti per dieną. Bandžiau duoną išlaikyti ilgiau nei dieną, tačiau po dienos ar dviejų, ji tapo kieta bei sausa, nelabai skani. Apskritai, šios duonos skonis nėra įprastas. Man jos skonis labiau priminė sūrų pyragą nei įprastą duoną. Tačiau dėl skonio nesiginčijama! Pirmą kartą kepdama šią duoną padariau keletą klaidų: nepakankamai  suspaudžiau tešlą ir giliai neįpjoviau, todėl duonos vidus normaliai neiškepė. Antrasis kartas buvo daug sėkmingesnis. Deja, šios Airiškos Sodos duonos aš taip ir nepamėgau, bet buvo smagu pamėginti!


Airiška sodos duona

Ingredientai

500 g kvietinių miltų, plius šiek tiek pabarstymui
1 arbatinis šaukštelis sodos
1 arbatinis šaukštelis druskos
400 ml kefyro

Gaminimo eiga

1. Įkaitinkite orkaitę iki 200ºC ir išklokite kepimo popieriumi kepimo skardą.
2. Sudėkite visus sausus produktus į didelį indą ir gerai sumaišykite, tuomet supilkite kefyrą ir suformuokite lipnią tešlą. Dėkite tešlą ant lengvai miltais apibarstyto paviršiaus ir greitai suformuokite kamuoliuką. Rankomis suplokite tešlos kamuoliuką. Nebijokite to daryti. Pirmą kartą kepdama šią duoną, pabijojau per daug suploti ir padaryti ją plokščią, tuomet duona gerai neiškepė. Antras kartas buvo sėkmingesnis. Taip pat nesistenkite per daug duonos minkyti, nes kuo mažiau tešlą "liesite", tuo geresnė bus duonos tekstūra.
3. Dėkite duoną ant kepimo skardos. Giliai įpjaukite duoną, padalindami ją į keturias dalis. Pjaukite giliai, bet ne visiškai iki galo. Taip pat patarčiau nebijoti daryti gilaus pjūvio, kadangi duona greičiau ir geriau iškeps. Pabarstykite duoną miltais.
4. Kepkite 30 minučių arba kol iškeps - duona turėtų būti gelsvai ruda. Palikite atvėsti ant grotelių.


Receptas iš knygos Paul Hollywood 'How to bake'

Komentarų nėra :

Rašyti komentarą

Printfriendly